Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie. Această dată, este stabilită printr-o lege promulgată în 1990, și marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.
Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai. Asta deoarece prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite
Apoi, Ziua Națională a României a fost sărbătorită între anii 1948 și 1989, pe 23 august.
După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

Cu ocazia Zilei Naționale au loc numeroase manifestații militare și religioase în întreaga țară, dar mai ales în Capitală și la Alba Iulia, locul unde s-a înfăptuit Unirea.
De asemenea, românii sărbătoresc ziua de 1 Decembrie și prin concrete de muzică popular în aer liber, unde se consumă preparate tradiționale. Nu în ultimul rând, patrioții arborează cu mândrie tricolorul, simbol al Unirii din 1918 și al solidarității naționale.