tn_RomeMun_blank

   30 000 de tineri vor participa între 5 și 8 martie 2016, la Roma, la Festivalul de Cariere Internaționale, reunind o serie de evenimente de tineret sub motto-ul Tineret, Angajare și Internaționalizare, ultimele fiind și temele abordate de festival. Cele patru zile de festival vor cuprinde workshopuri, dar și trei simulări deschise tinerilor din întreaga lume: Rome Model United Nations, Rome Business Game, Rome Press Game.

  Festivalul de Cariere Internaționale este organizat de Asociația Giovani nel Mondo (GnM), cu sprijinul și/sau patronajul unor instituții precum Ministerul Afacerilor Externe de Italia, Roma Capitale, Comisia Europeană, Programul Alimentar Mondial și Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii.

Rome Model United Nations

   Rome Model United Nations (RomeMUN) este una dintre cele mai mari simulări ale procesului decizional și/sau deliberativ din cadrul diferitelor organisme ale Națiunilor Unite. Participanții vor reprezenta cele 193 de state din sistemul onusian, grupați în delegații, și, folosind instrumentele diplomației bilaterale și multilaterale, vor încerca să treacă rezoluțiile și amendamentele în avantajul acestora. Cele 193 de delegații reprezentate vor fi compuse din minim 2 și maxim 14 membri (depinzând de numărul de comitete în care un stat este prezent), fiind organizate 7 comisii (reprezetând 7 organisme simulate din sistemul Națiunilor Unite).

   RomeMUN facilitează învățarea regulilor de procedură prin intermediul fazei de pregătire didactică organizate înaintea conferinței. În cadrul acestei etape, participanții vor primi materiale didactice, vor avea posibilitatea să interacționeze cu colegii acestora și cu oficialii conferinței prin intermediul unui forum online, primind totodată și training pe aspectele esențiale ale aplicației: reguli de procedură, subiectele de pe agendă, elemente de construire a discursului și vorbit în public.

   Tema sub care se va desfășura ediția a VII-a a Rome Model United Nations este YOUTH FACING FUTURE GLOBAL CHALLENGESadunând 2 000 de studenți din diferite colțuri ale lumii în cadrul comisiilor următoare:

  • DISEC – General Assembly – Disarmament and International Security;
  • UNHCR – United Nations High Commissioner for Refugees;
  • FAO – Food and Agriculture Organization;
  • SC – Security Council;
  • ECOSOC – Economic and Social Council;
  • UN Women – United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women;
  • CPCCJ – Commission on Crime Prevention and Criminal Justice.

   Rome Model United Nations se va desfășura în limba engleză, fiind recomandat studenților din domeniul relațiilor internaționale, științe politice, drept, dezvoltare internațională și altor tineri pasionați de arta diplomației și negocierii.

   Costul participării la Rome Model United Nations (pentru înscrierile până pe 19 decembrie 2015) este de 250 de euro, incluzând participarea la sesiunile de conferință, materiale de pregătire, acces la forumul online, trei întâlniri pregătitoare online de către trei ore, kitul delegatului, prânzul pentru cele patru zile de conferință și certificatul de participare. Delegațiile de peste șase persoane au o reducere de 20 de euro/persoană.

Burse pentru studenții internaționali

   Asociația Giovani nel Mondo, încercând să promoveze avantajele oferite studenților de astfel de experiențe internaționale, va acorda 100 de burse celor mai merituoși studenți internaționali, permițându-le să participe gratuit (transportul nu este inclus). Aplicațiile pentru acestea se depun până pe 12 decembrie, selecția făcându-se în urma unui amplu proces.

  Ca participant și bursier al ediției trecute, recomand cu drag experiența, dat fiind că este un eveniment cu adevărat internaționalizat, și, surprinzător, este necunoscut în România, ținând cont de faptul că am fost singurul participant venit din România în 2015. 

   Timp de patru zile, am interacționat cu tineri din diferite colțuri ale lumii, am dezbătut subiecte de actualitate din domeniul relațiilor internaționale într-un mediu informat și profesionist.

   În plus, prezența reprezentanților unor variate instituții internaționale, reprezentanțe și ambasade în cadrul evenimentului și numărul ridicat de participanți (chiar și peste 100 în cadrul unor comitete) sprijină calitatea acestui demers, despre care am relatat pe blog acum câteva luni cu entuziasm. (Mădălin Blidaru)

Informații suplimentare

   Pentru mai multe detalii despre Rome Model United Nations, Rome Business Games sau Rome Press Game, se poate accesa site-ul RomeMUN.org sau se poate trimite un e-mail la  madalin.blidaru@romemun.org / madalin@blidaru.net.

Vrei sa comentezi?