Pentru al șaselea an consecutiv, în ziua de 15 ianuarie, data nașterii poetului Mihai Eminescu, sărbătorim Ziua Culturii Naționale.
Există precedente pentru această sărbătoare și în alte țări europene. Astfel, în Spania, Ziua Culturii a fost aleasă în ziua morții lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut Luis de Camoes. Și autoritățile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale.
Ziua Culturii Naționale va fi marcată anul acesta de o serie de evenimente, între care concerte, spectacole de teatru, expoziții și lecturi, care vor avea loc atât în țară, cât și în străinătate.
La București, în aula Academiei Române va avea loc sesiunea științifică dedicată Zilei Culturii Naționale cu tema „Identitatea națională”. Tot azi, în Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Național „George Enescu”, Ziua Culturii Naționale va fi celebrată printr-un concert extraordinar de muzică de cameră. Acesta se va desfășura cu participarea compozitorului Eugen Doga, împreună cu baritonul Rudolf Constantin Cocriș, soprana Ana Cebotari, pianistul Ieronim Buga și cvartetul Passione, artiști consacrați din România și Republica Moldova. În aceeași formulă artistică, acest concert extraordinar dedicat Zilei Culturii Naționale va avea loc și în Franța, pe 20 ianuarie, la Ambasada României din Paris.
Ziua Culturii Naționale este celebrată la București și prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului”, organizat de ICR în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” și TVR. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi. Spectacolul va fi transmis în direct și de ICR Stockholm, transmisiunea făcând parte dintr-o serie de evenimente menite să marcheze Ziua Culturii Naționale de către ICR și Ambasada României în Regatul Suediei.
Ziua Națională a Culturii este sărbătorită și în Basarabia, printre evenimentele organizate la Chișinău numărându-se și expoziția „Mihai Eminescu – în mine bate inima lumii”, ce va fi inaugurată mâine de către Institutul Cultural Român la Chișinău, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor. Cele 24 de bannere vor prezenta documente, fotografii de-ale poetului, fragmente de proză, articole și scrisori.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles va celebra Ziua Culturii Naționale și spațiul cultural comun România – Republica Moldova printr-un recital din lirica eminesciană susținut de actorul Nicolae Jelescu, directorul artistic al Teatrului Poetic „Alexei Mateevici” din Chișinău.
Evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și poetului Mihai Eminescu, la 166 ani de la naștere, vor fi organizate și la Viena, Veneția și la New York.