mihai_eminescu

În urmă cu 163 de ani se năștea cel mai mare poet al României, Mihai Eminescu. Astăzi, la Iași, autoritățile locale vor organiza mai multe manifestări dedicate poetului. Evenimentul marchează și  Ziua Culturii Naționale.

Acestea vor începe chiar la teiul lui Eminescu, din Copou, cel mai vizitat obiectiv turistic din capitala Moldovei, unde vor fi amplasate 16 panouri cu manuscrise, documente și fotografii de-ale poetului.

Vor fi, de asemenea, și depuneri de coroane, iar mai mulți actori de la Teatrul Național vor recita versuri. Sesiuni de lectură, dar și alte evenimente dedicate poetului vor fi organizate și în alte județe.

Ziua marelui poet este celebrată și la Timișoara. Astăzi, la Teatrul Național, va avea loc proiecția documentarului “Dor de Eminescu”. Proiecția va avea loc la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara. Filmul documentar a fost realizat de Victor Popa și surprinde interpretări memorabile din creația eminesciană. Printre numele mari ale culturii românești care se vor regăsi în film, se numără Mircea Albulescu, Ion Caramitru, Mihail Sadoveanu, Tudor Gheorghe sau Florian Pittis.

Și în București, Ziua Culturii Naționale va fi marcată printr-o serie de evenimente organizate de Academia Română, Ministerul Culturii, dar și de muzee și edituri.

Născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani, Mihai Eminescu este considerat cel mai important poet din literatura română. Opera sa cuprinde, însă, și volume de proză, traduceri, dar și publicistică.

Vrei sa comentezi?