Kaspersky Lab a derulat un studiu în cadrul căruia a întrebat studenții ce părere au despre carierele lor după absolvirea universității, iar 40% au spus că ei cred că se pregătesc pentru meserii care nici măcar nu există încă.
Printre meseriile amintite de studenţi se numără:
- Tele-chirurg: Chirurgii nu vor mai trebui să se afle în sala de operații, ci vor dirija aparate inteligente de la distanță, fără să atingă nici măcar cu un deget pacienții.
- Specialist în interacțiunea om-robot: Dacă ne așteptăm ca roboții să lucreze și să trăiască alături de oameni, va fi nevoie ca cineva să îi învețe cum să interacționeze cu labirintul emoțiilor umane, iar oamenii vor avea nevoie de training despre cum să comunice eficient cu un aparat.
- Arhitect realitate augmentată: Realitatea augmentată suprapune imagini virtuale peste unele reale, iar arhitecții de realitate virtuală vor putea să realizeze modele 3D ale unei clădiri pe spațiul unde va fi ridicată, pentru a vedea mai bine cum se va încadra în zonă.
- Dezvoltator de case inteligente: O casă inteligentă are nevoie de un ecosistem adaptat la obiceiurile, nevoile, spațiul și dinamica familiei proprietarului. Dezvoltatorii creativi vor trebui să creeze sisteme și algoritmi care să se adapteze la o varietate uriașă de locuințe.
- Designer de obiecte 3D: Hainele vor fi din ce în ce mai frecvent generate de computer, revoluționând procesul de fabricație. Designer-ul 3D va trebuie să conceapă obiecte care pot fi realizate integral de aparate.