Astăzi, ar trebui să spunem La mulți ani … poștașilor, pentru că este Ziua mondială a Poștei. 9 octombrie este ziua în care, în 1874, s-a înființat Uniunea Generală a Poștelor.

Mai jos ai câteva fun facts despre istoria serviciilor poștale:

  • Primul oficiu poștal din lume a fost înființat în 1712, în Sanquhar, un mic oraș din sudul Scoției. Au urmat oficiile poștale din Stockholm (Suedia) și Santiago (Chile), în 1722.
  • Primele „plicuri” au fost confecționate din pânză, piei de animale și fibre vegetale. Au urmat scrisorile pliate și sigilate cu ceară, iar plicurile standardizate au început să fie folosite abia în secolul al XIX-lea.
  • În 1837, un învăţător din Anglia, Rowland Hill, a inventat timbrele poştale cu adeziv. Tot el a stabilit primele tarifele poştale uniforme, calculate în funcţie de greutatea coletului.

   Peste tot în lume administrațiile poștale lansează emisiuni filatelice dedicate acestei zile aniversare sau noi servicii poștale, organizează festivități și evenimente speciale, conferințe și seminarii cu specific poștal și filatelic.

   Alte activități includ postarea de afișe în oficiile poștale și în alte locuri publice, organizarea de zile ale porților deschise la oficii poștale și muzee poștale, precum și activități recreative culturale, sportive etc. Unele administrații poștale emit suveniruri speciale, cum ar fi tricouri sau insigne.

Vrei sa comentezi?