Elevii vor avea mai puține ore la școală. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Inițial, aceasta fusese respinsă de șeful statului în ianuarie 2019.

Astfel, elevii din şcoala primară nu trebuie să stea în bănci mai mult de 20 de ore pe săptămână, cei de gimnaziu pot avea cel mult 25 de ore pe săptămână, iar cei de liceu, maximum 30 de ore pe săptămână.

Prevederile legii se aplică începând cu anul şcolar 2020-2021.

Legea a fost contestată de sindicate. Acestea susțin că prin reducerea numărului de ore peste 20.000 de profesori își vor pierde locul de muncă.

„Vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 – 20.000 de norme. Nu putem evalua beneficiul elevilor, în lipsa unui studiu de impact”, se arată într-un comunicat al Uniunii Sindicatelor Libere din Învațamântul Preuniversitar Iași.

De partea cealaltă, reprezentanții părinților susțin că măsura este binevenită. „Măsura e binevenită, dar trebuie să se intervină pe programa școlară, altfel, aceste ore se vor desfășura pe repede înainte, vom vorbi doar despre predare și evaluare, fără instruire și învățare, ceea ce ar fi foarte, foarte grav”, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Legea stipulează şi introducerea unor sesiuni de pregătire a personalului didactic asupra problemelor legate de violenţa psihologică – bullying, în vederea dobândirii de competenţe în identificarea acestora şi a capacităţii de aplicare a unor strategii educaţionale potrivite.

Vrei sa comentezi?