Cu câteva ore înainte de începerea semestrului al doilea, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au publicat forma finală a formularului prin care părinții își dau acordul ca elevii să poată fi testați de Covid cu teste antigen la școală.

Părintele sau tutorele legal poate alege ca doar în prezența acestuia elevul să fie testat, ori în absența lui, la recomandarea medicului.

Documentul inițial, publicat vineri seară, a fost modificat după ce premierul Florin Cîțu a declarat că părinţii nu trebuie să se prezinte la şcoală cu un formular completat prin care să-şi dea acordul pentru testarea COVID a copiilor şi că se va face acest lucru doar în cazul acelor copii care prezintă simptome

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunea sâmbătă seară că publicarea documentului pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost o grabă care „nu face bine într-o situaţie deja tensionată”. Întrebat la Realitatea Plus, cine şi de ce s-a grăbit, Cîmpeanu a răspuns: „Probabil din dorinţa de a face bine în spiritul prevenţiei s-au strecurat şi astfel de erori, care sunt generate doar de grabă, nu de rea intenţie”.

De aici poți descărca formularul pentru consimțământ, forma finală. Ministerul Educației va trimite formularul către toate unitățile școlare

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, medicul epidemiolog Andreea Moldovan, le transmite părinților că acordul acestora pentru testare este necesar pentru ca în cazul apariției unui copil suspect de covid, medicii școlari să nu mai fie obligați să umble atunci după aprobări, în loc să se ocupe de prevenirea apariției unui focar.

Andreea Moldovan mai spune că testarea elevilor la SARS Cov-2 este un procedeu simplu, care seamănă cu recoltarea unui simplu exudat nazal, pe care orice copil îl face de când intră în colectivitate.

Pe de altă parte, masca de protecție este obligatorie în toate școlile.

De la această regulă fac excepție copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Celor care nu pot purta mască li se recomandă participarea la cursuri online, în locul prezenței fizice fără mască. 

Excepțiile se aplică în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii.

Vrei sa comentezi?