Vine o perioadă în viața oricărui tânăr când pleacă de acasă și începe să trăiască pe cont propriu.
Asta nu înseamnă să vii la ce oră vrei tu acasă și să faci ce vrei. NU! Treaba e serioasă. Ai un loc al tău de care trebuie să ai grijă, fix cum ai văzut la mama și la tata. 🙂
Statistica spune că în 2016, în Uniunea Europeană un tânăr din patru (28,5%) cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani trăia încă cu părinții.
În general, se estimează că tinerii părăsesc în medie casa părintească la 26 de ani. Cu toate acestea, există discrepanțe semnificative între statele membre.
Cel mai devreme se mută singuri tinerii din statele nordice. În 2017, tinerii din Suedia, Danemarca și Finlanda au plecat de acasă în jurul vârstei de 20 de ani. Aceștia au fost urmați de cei din Estonia, Belgia, Țările de Jos, Germania, Franța și Regatul Unit care și-au luat zborul între 23 și 24 de ani.
La polul opus, tinerii din Malta și Croația au rămas cel mai mult în locuința părinților. Mai exact au plecat de acasă la o vârstă medie de 32,2 și respectiv 31,9.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că, în fiecare stat membru al UE, fetele au avut tendința de a se muta din casa părinților mai devreme decât băieții. Cele mai mari diferențe dintre sexe au fost înregistrate în România (25,6 ani pentru fete, comparativ cu 30,3 pentru băieți).