Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va începe de luni, 12 iulie, sesiunea de vară pentru admiterea la programele de licență ale celor 11 facultăți.

Ministerul Educației a decis o suplimentare a numărului de locuri la buget pentru candidații de la licență. Mai exact, sunt 3.650 de locuri la licență anul acesta, dintre care 2.400 la buget și 311 pentru românii de pretutindeni, menite în principal pentru tinerii care vin din Republica Moldova.

Sunt și mai multe locuri cu bursă decât în anii precedenți. În același timp, la master sunt 2.520 de locuri, dintre care 1.600 sunt la buget pentru cetățeni ai statelor din UE și 88 pentru românii de pretutindeni. Și la doctorat a avut loc o creștere a numărului de locuri. Sunt 180 în total, dintre care 130 la buget. Pentru prima oară, există și 3 locuri la acest ciclu de studiu Bologna și pentru românii de pretutindeni.

În ceea ce privește admiterea de anul acesta, se menține sistemul implementat în premieră națională la TUIASI – o platformă unică de admitere, la care studenții pot veni cu un singur dosar și să plătească o singură taxă de înscriere, dar să aleagă în același timp oricâte specializări doresc de la cele 11 facultăți ale TUIASI. Singurul caz în care un student va trebui să depună de două ori un dosar, este cel în care se înscrie atât la Facultatea de Automatică și Calculatoare, cât și la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, fiindcă ambele departajează candidații și printr-o probă scrisă, nu doar în urma mediei și a notelor obținute la BAC.

Anul acesta a existat un interes foarte mare al studenților străini față de oferta didactică a facultăților Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. În contextul în care, în momentul de față, la Politehnica ieșeană studiază peste 800 de studenți din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, exceptând Republica Moldova, la admiterea de anul acesta, care se va încheia pe 15 august, există deja peste 400 de candidaturi. Cei mai mulți candidați provin din Africa și Asia de Sud-Est.

Vrei sa comentezi?