terapie-gratuita-pentru-copiii-cu-autism

   37 de copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist din București și din împrejurimi vor fi incluși gratuit și în acest an într-un program individualizat de terapie de recuperare, prin inițiativa asociației Help Autism, “Părinte pentru Părinte”. Programul se adresează tuturor familiilor ce au un copil diagnosticat cu tulburare de spectru autist (TSA) și întâmpină dificultăți în a susține financiar costurile terapiei.  Actele necesare înscrierii în programul „Părinte pentru Părinte” se pot depune în aplicația de pe site-ul www.helpautism.ro , până miercuri, 30 noiembrie 2016.

   Programul “Părinte pentru Părinte” a fost inițiat de asociația Help Autism în anul 2014, iar în cei 3 ani de desfășurare peste 100 de copii au beneficiat de terapie gratuită zilnică, timp de 12 luni. Fondurile necesare susținerii programului provin din contribuția celor 400 de părinți ai asociației care an de an aleg să direcționeze parte din fondurile colectate pentru terapia propiilor copii, pentru susținerea familiilor aflate la început de drum în lupta cu acest diagnostic și în dificultate financiară.

   „Deși incidența autismului în rândul copiilor este extrem de mare, statisticile arătând în ultimii ani că 1 din 68 de copii este diagnosticat cu această tulburare, autismul nu este un diagnostic pentru care să fii pregătit atunci când aduci pe lume un copil. Nu este genetic și nu poate fi depistat în timpul sarcinii așadar, până la momentul în care observi primele semne și primești un diagnostic din partea specialiștilor, nimic nu te poate pregăti pentru această provocarea. Din păcate tocmai această lipsa de resurse informative, emoționale și nu în ultimul rând financiare este, de cele mai multe ori, motivul pentru care terapia este începută târziu, scăzând astfel dramatic șansele de recuperare. Aceasta este esența programului „Părinte pentru Părinte”. Oameni care au trecut prin provocarea identificării unei soluții pentru copiii lor, găsesc puterea de a oferi o mână de ajutor, de cele mai multe ori, salvatoare, pentru semenii lor aflați la început de drum. Odată inclus în program, copilul are parte de startul recuperării și șansa unei vieți independente iar părintele este consiliat, îndrumat și capătă instrumentele necesare pentru a lupta mai departe, atât emoțional cât și financiar.” declară Daniela Bololoi, președinte al asociației Help Autism.

   Înscrierea în program a familiilor care solicită susținere se face în doi pași: completarea formularului de înscriere din pagina www.helpautism.ro și depunerea dosarelor cu documente online la contact@helpautism.ro, prin poștă sau fizic, la sediul administrativ Help Autism, situat pe Str. Episcop Chesarie nr. 6, până pe 30 noiembrie 2016.

   De programul „Părinte pentru Părinte” poate beneficia orice copil cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani, care prezintă un diagnostic de TSA și deține certificat de încadrare în grad de handicap. Evaluarea dosarelor va fi făcută de către Comitetul de părinți al asociației Help Autism, iar rezultatele finale vor fi anunțate pe website-ul asociației în data de 16 ianuarie 2017. Regulamentul și aplicația sunt disponibile pe website-ul asociației: www.helpautism.ro.

   În momentul de față, în cei peste 6 ani de la înființare, în activitatea Help Autism au găsit sprijin mai mult de 400 de copii cu tulburare de spectru autist. În anul 2016 cei 100 de specialiști angajați în cadrul asociației au oferit peste 100.000 de ședințe de terapie, peste 800 de părinți au primit consiliere și suport și peste 1500 de cadre didactice au fost instruite gratuit pentru a facilita integrarea copiilor în învățământul de masă.

   Cu un gest simplu oricine poate susține programele gratuite de recuperare pentru copiii cu autism. Intră pe www.1leupezi.ro și donează pentru șansa la normalitate a acestor copii.

Vrei sa comentezi?