Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere guvernanților dublarea subvențiilor pentru cămine și cantine așa cum au promis în campania electorală.  Studenții vor ca din 2018, suma alocată pentru cămine și cantine să fie de 1246 lei pentru fiecare student bugetat.

   O analiză ANOSR arată faptul că în prezent sunt 107.682 locuri în unitățile de cazare ale universităților de stat, raportat la un număr total de 464.149 de studenți. Acest lucru presupune că doar 23,19% dintre studenți au un potențial loc de cazare.

   Pe de altă parte, cele mai multe dintre cămine ar obține cu greu avizele necesare din partea Direcțiilor de Sănătate Publică. Asta pentru că în cămine încă se găsesesc paturi supraetajate, iar condițiile de igienă nu sunt întotdeauna cele prevăzute de lege.

   În acest context, studenții au inițiat Campania „Casă, nu doar cămin”. Aceasta va prezenta, timp de trei săptămâni, realitățile cotidiene din căminele studențești, în încercarea de a sensibiliza opinia publică și de a determina decidenții că este momentul să acționeze hotărât în vederea ameliorării semnificative a condițiilor din unitățile de cazare studențești.

   “Ne dorim ca atunci când ne cazăm într-un astfel de spațiu, să putem exclama: Casă, nu doar cămin!”, a declarat Marius Deaconu, președintele ANOSR.

Studenții propun o serie de măsuri în vederea ameliorării considerabile, dar și într-un timp cât mai scurt cu putință, a situației din căminele și cantinele universitare din România:

  1. Creșterea finanțării pentru serviciile studențești. Subvenția pentru cămine și cantine să fie de minimum 5.696 lei, cu un pas intermediar în care aceasta va fi dublată.
  2. Realizarea unei metodologii clare, transparente și complexe, prin care să se acorde această subvenție, instituțiilor de învățământ superior, în care să existe o bază reală în vederea calculului acestei subvenții, pornind de la indicatorii propuși de ANOSR (factorul inflaționist, creșterea economică, precum și creșterile salariale).
  3. Realizarea unui plan complex de investiții, multianual, în vederea renovării sau după caz a construirii de noi campusuri universitare, respectiv de cantine studențești.
  4. Respectarea de către universități a prevederilor art. 2015, alin. (14) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, care statuează că „în vederea asigurării transparenței, universitatea de stat publică periodic balanța de venituri și cheltuieli pentru fiecare cămin studențesc” și fundamentarea pe larg, în mod transparent, a taxelor de cămin, în urma consultării studenților și a reprezentanților acestora.

   Cei de la ANOSR ne-au pus la dispoziție materiale primite în cadrul campaniei „Casă, nu doar cămin”. Vedeți în galeria foto cum arată situația căminelor studențești în România anului 2017.

[envira-gallery id=”19913″]

Vrei sa comentezi?