Educația timpurie și dezvoltarea de servicii de recuperare pentru copilul cu dizabilități trebuie să fie prioritare, pentru că, în lipsa lor, nu se poate vorbi de creșterea gradului de integrare în învățământul de masă a acestor copii.
Declarația a fost făcută joi, de secretarul de stat al ANPD, Mihaela Ungureanu, potrivit Mediafax.
„Deci stau acasă, fără să aibă acces la educație timpurie sau servicii de recuperare și când ajung la vârsta școlară ne întrebăm de ce nu reușim să îi integrăm în școală. Trebuie să dezvoltăm servicii care să îi ajute. Este nevoie de o intervenție a autorităților centrale, dar și a celor locale, care trebuie să vină și să sprijinie familiile acestor copii. Trebuei să dezvoltăm centre de educație timpurie la nivel local. Este foarte important să ajungem să avem un sistem integrat de servicii”, a spus secretarul de stat.
Ea a mai spus că la fel de importante sunt serviciile de recuperare care să îi ajute pe copiii cu nevoi speciale să își dezvolte abilitățile.
Secretarul de stat a precizat că, în prezent, copiii cu dizabilități stau acasă și nu pot ajunge la creșă sau la grădiniță.
Potrivit datelor oficiale, în România sunt înregistrați 70.647 de copii cu dizabilități, aproximativ 40 la sută dintre ei nefiind incluși în nicio formă de învățământ.
Un raport al Institutului pentru Politici Publice, prezentat joi, arată că datele oficiale transmise de inspectoratele școlare diferă de cele înregistrate de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție (ANPDCA). Astfel, la nivelul inspectoratelor școlare sunt înregistrați 13.844 de copii cu dizabilități înscriși în școlile de masă, 24.947 în învățământul special și 1.292 care sunt școlarizați la domiciliu, adică 40.083 de minori cu probleme integrați într-o formă de învățământ.
Datele ANPDCA arată că în învățământul de masă ar fi 23.773 de copii cu dizabilități, în învățământul special – 14.859, iar la domiciliu ar fi școlarizați alți 1.083 de copii, în total 39.715 fiind încadrați în învățământ.
Astfel, ponderea medie a copiilor cu dizabilități școlarizați pe ciclurile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal din învățământul de masă este de 36 la sută. 61 la sută dintre ei figurează ca fiind înscriși în învățământul special și trei la sută sunt școlarizați la domiciliu.
Secretarul de stat de la Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități (ANPD) a participat, joi, la o dezbaterea cu tema „Educația – (ne)șansa la integrare a copilului cu dizabilități din România”, arătând că principala prioritate a instituției pe care o reprezintă este definitivarea strategiei în domeniu, iar capitolul Educație din acest document are în centru educația incluzivă.