filme-pentru-liceeni-2016

   În luna aprilie, „Filme pentru liceeni” propune un titlu japonez: ”Băiatul și bestia”, în regia lui  Mamoru Hosoda, cunoscut pentru seria “Digimon”. Liceenii vor dezbate după film despre diferențe culturale și vor afla mai multe despre animație.

   Un băiat furios și un samurai stângaci formează cea mai nepotrivită pereche maestru –ucenic. Kyuta părăsește lumea oamenilor (Shibuya) și ajunge pe tărâmul fantastic al bestiilor (Jutengai) , unde acesta devine discipolul bestiei Kumatetsu. Această întâlnire fortuită este doar începutul unei aventuri emoționante.

   ”Băiatul și bestia” este un film extraordinar ce împletește tema familiei, a maturizării, a naturii duale a puterii și a lumilor fantastice. Povestea inițiatică a lui Kyuta începe odată cu intrarea în Juntegai. Aflat în căutarea libertății și împlinirii personale, băiatul învață să uite regulile lumii oamenilor și să se adapteze unui mediu necunoscut. Regizoul a ales animația pentru a ilustra  o lume a personajelor non-umane ce critică lumea oamenilor. Astfel s-a născut Juntegai, un univers al zeilor antropomorfici.

   Regizorul afirma că „educația este un drum cu două sensuri, iar asta se regăsește în dialogurile din film. Cred că acest lucru este valabil și în relațiile dintre părinți și copii, care învață unii de la ceilalți. Vorbesc foarte mult despre familie în filmele mele, pentru că mi se pare foarte importantă.”

   Animația a devenit un fenomen în Japonia, înainte de apariția filmului în cinematografe fiind lansată și o revistă manga cu același nume. Presa internațională notează:

    „Dacă Băiatul și bestia nu spulberă orice dubiu că Hosoda Mamoru va deveni următorul rege al animației japoneze, atunci nu știu ce o va face.” – Twitch Film

    „Băiatul și bestia este o poveste care te cucerește, despre doi invidizi nu tocmai perfecți, care găsesc însă disciplina și dragostea de care au nevoie pentru a-și asuma rolul în lumile lor.” – Los Angeles Times

  Anul acesta, filmul a primit din partea  Japan Academy Prize Association premiul pentru cel mai bun film de animație.

   În plus, proiectul propune o lecție de cinema ce prezintă etapele care au marcat istoria filmului de animatie, tehnici ce stau la baza unora dintre cele mai îndrăgite filme de animație sau regizori ale căror stiluri au devenit emblematice de-a lungul timpului, printre ei numărându-se James Stuart Blackton, Tim Burton sau John Lasseter. Lecția este disponibilă online pe site-ul proiectului.

   În cadrul proiectului, elevii și profesorii au parcurs deja primele șase lecții de cinema : Scurtă istorie a cinematografului, Genurile Cinematografice, De la documentar la ficțiune, Actorul de film, Cinema la feminin și Planeta cinema și au dezbătut teme sociale precum planificarea familială, egalitatea de gen sau diferențe culturale.

Vrei sa comentezi?