O echipă de cercetători condusă de Willy Tegel și Dr. Dietrich Hakelberg de la Institutul Forest Growth al Universității din Freiburg a reușit să stabilească cu ajutorul dendrocronologiei data exactă a construirii a 4 fântâni realizate de prima civilizație de agricultori din Europa Centrală.
Fântânile sunt vechi de 7000 de ani, au fost excavate în regiunea Leipzig și sunt cunoscute drept cele mai vechi construcții de lemn din lume scrie sciencedaily.com.
Alături de fântânile construite din lemn de stejar au mai rezistat ermetic mileniilor și alte materiale organice îmbibate cu apă, artefacte din lemn, plante și vase din ceramică.
Testele au dezvăluit că fântânile au fost construite de fermierii din perioada neolitică între anii 5206 și 5098 Î.H. Fermierii despicau trunchiurile în plăci și formau legături complexe la colțuri pentru a realiza fântânile.
Utilizând tehnologia de scanare cu laser, oamenii de știință au adunat informații din lemnul folosit , din urmele de unelte și au concluzionat că fermierii din acele timpuri aveau cunoștințe avansate de prelucrare a lemnului. Buna conservare a uneltelor și a lemnului demonstrează că foloseau tehnici sofisticate de construire utilizând lemnul.