Castel Banffy_Bontida

Foto: Castelul Banffy -Bonțida

   Pentru al patrulea an consecutiv, Asociația ARCHÉ aduce castelele și conacele mai puțin cunoscute din România mai aproape de publicul larg, printr-un proiect inovator de turism cultural, adresat tuturor celor interesați să-și cunoască istoria și cultura.

    Proiectul Castle Break 2016 ia forma unei serii de 12 tururi cu specific cultural la bijuterii ale patrimoniului construit din toate regiunile istorice ale României. Itinerariile propuse includ peste 20 de reședințe ale elitelor de altădată – castele, palate, cule, curii sau conace – dar și vizite la producători și meșteșugari locali, degustări de produse tradiționale, precum și întâlniri cu artiști, arhitecți și alți actori implicați în revitalizarea patrimoniului cultural, fie el construit sau imaterial.

   Printre cele mai reprezentative obiective vizate de proiect se numără Castelul Bánffy din Bonțida, Castelul Bethlen din Criș, Castelul Sturdza din Miclăușeni, conacul Apafi din Mălâncrav, Centrul Cultural Sâncrai, Castelul Daniel din Tălișoara, Castelul Teleki din Gornești, bisericile fortificate din Viscri, Saschiz și Mălâncrav, precum și culele din Măldărești și Curtișoara

Conac Bellu_Urlati

Foto: Conac Bellu – Urlați

   Tururile culturale au o durată de 1-3 zile și se desfășoară la final de săptămână, incluzând însoțitor de grup, vizite ghidate la obiectivele incluse în itinerariu, transport și cazare cu mic dejun. Ca un plus de valoare, participanții vor avea ocazia să interacționeze chiar cu proprietarii sau administratorii castelelor și conacelor vizitate, aflând povestea monumentelor direct de la ce care au trăit-o.

   Tururile au loc în perioada 23 aprilie – 5 noiembrie, înscrierile realizându-se direct pe site-ul proiectului. Costul participării la acest program variază între 125 lei pentru un tur de o zi și 490 leipentru un tur cu o durată de trei zile, unul dintre principalele obiective ale demersului fiind păstrarea unui tarif accesibil tuturor categoriilor de public. Activitatea echipei se bazează pe voluntariat, iar unul dintre obiectivele Castle Break este ca atracțiile incluse în proiect să fie vizitate de cât mai mulți turiști.

Vrei sa comentezi?