Începând cu data de 2 mai 2018, Ziua Națională a Tineretului, Baia Mare devine Capitala Tineretului din România. Municipiul preia ștafeta de la Bacău, care a fost Capitala Tineretului din România în perioada mai 2017 – mai 2018. Această ediție a fost organizată sub sloganul „Colorează-ți Generația” și s-a aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Cu acest prilej, Bacăul a mobilizat 2.618 voluntari care au lucrat 34.000 de ore pentru organizarea a peste 100 de evenimente, cu 1.000 de activități și peste 200.000 de beneficiari.

   Transferul titlului a început cu o serie de evenimente organizate în Bacău – Capitala Tineretului din România 2017 – 2018. Acestea au debutat cu o dezbatere între Președintele României și principalele structuri naționale de și pentru tineret, disponibilă integral pe pagina Facebook „Consiliul Tineretului din România” și „Capitala Tineretului din România”. Eforturile voluntarilor, coordonatorilor și partenerilor au fost salutate în cadrul Galei „Restart Bacău – Capitala Tineretului din România” [Restart BCTR], slogan care a marcat de altfel tot programul de închidere a ediției. A urmat vizitarea spațiului în care primăria intenționează să construiască Centrul de Tineret din Bacău, una din asumările făcute de oraș prin candidatură și care urmează să fie administrat împreună cu organizațiile tinerilor, iar organizatorii au plantat la final „Copacul BCTR” ca simbol al faptului că transformarea orașului prin tineri va continua și după ce titlul va merge mai departe.

   Steagul „Capitala Tineretului din România” a fost predat de organizatorii din Bacău celor din Baia Mare și urmează să fie preluat oficial de noua Capitală în data de 2 mai, de Ziua Națională a Tineretului, în contextul unei serii de concerte care deschid ediția 2018 – 2019.

   Primăria orașului Baia Mare și Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș (FONT MM) își propun să transforme Baia Mare în cel mai prietenos oraș cu tinerii și să ofere un context de dezvoltare pentru fiecare tânăr. Astfel, planurile orașului maramureșean includ peste 200 de proiecte în domeniile educație, cultură, civic, sport, sănătate, social, antreprenoriat și angajabilitate, dezvoltarea infrastructurii de tineret și formularea de politici publice pentru tineret.

   Pentru a-și atinge viziunea, pe lângă proiectele punctuale care vor fi implementate pe durata deținerii titlului de către Baia Mare, municipalitatea împreună cu organizațiile de tineret își propun să utilizeze la capacitate maximă infrastructura existentă și să o dezvolte. Înființarea unui nou centru de tineret, adoptarea strategiei pentru tineret a municipiului, dezvoltarea activității de tineret în cele patru centre comunitare existente, angajarea de lucrători de tineret care să sprijine tinerii în a găsi oportunități de voluntariat, de învățare, de muncă și de a-și face noi prieteni sunt printre prioritățile prin care organizatorii vor să genereze rezultate pe termen lung.

Vrei sa comentezi?