piata-universitatii

    Mulți dintre tinerii care termină liceul visează la o viață de student. Învață ceea ce le place și e distracție cât încape departe de mama și de tata, asta dacă ei locuiesc pe undeva prin provincie iar bobocii migrează spre marile centre universitare din țară. Cele mai importante orașe universitare din România sunt București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Brașov. Începem seria cu Capitala, București.

Căminele studențești vor sta la dispoziția studenților și în anul universitar 2013/2014.

      Cel mai mare complex studențesc din București este Complexul Regie  situat în Splaiul Independenței nr. 290, sector 6 și este compus din 27 cămine studențești. Aceste cămine aparțin de Universitatea Politehnică din București doar unul fiind o excepție – căminul P20 aparține Universității de Medicină. Toate căminele au trecut prin procese de modernizare în ultimii ani, acolo existând condiții optime de cazare și studiu. În Regie se mai află și o cantină, o spălătorie, un dispensar medical, un birou de poliție, magazine alimentare, centre de copiere, restaurante și cluburi.

      Universitatea din București pune la dispoziția studenților un număr de 5.354 locuri în căminele proprii. Aceste locuri sunt disponibile în complexele Grozăvești și Mihail Kogălniceanu, căminele Theodor Pallady1- 2, Stoian Militaru, Poligrafie, Fundeni, Panduri, Măgurele și cămin C-Leu.

      Cel mai mare complex de cămine al Universității București e complexul Grozăvești care are capacitate de cazare de 2016 locuri. Este format din 4 cămine compuse din camere cu două paturi, mobilier pentru două persoane respectiv dulap, masă pentru calculator, scaun și lavoar în cameră. Baia este comună fiind prezentă pe fiecare palier.

     Academia de Studii Economice (ASE) deține căminele din complexul Moxa situat relativ central. Accesul se face ușor de la stația de metrou Piața Victoriei sau Piața Romană plus 10 minute de mers pe jos sau cu mijloacele RATB –  liniile 79, 86, 97 sau 133.

      Alte complexe studențești din subordinea ASE sunt Belvedere Nou, Tei, Agronomie (în spatele Romexpo), Belvedere Vechi și Vitan.

 Situația chiriilor din capitală

      Situația locurilor la cămine nu este tocmai roz, mulți studenți fiind nevoiți să își caute chirie. Prețul chiriilor la garsoniele din zonele limitrofe ale Capitalei se situează în jurul a 150 euro, iar cele din zonele accesibile ajung si la 250-300 de euro. Un apartament cu 2 camere în zona Dristor se închiriază de la prețul de aproximativ 200 de euro iar în Drumul Taberei cu 250 de euro. Apartamentele cu 4 camere sunt cele mai rentabile de închiriat pentru studenții care nu beneficiază de un buget generos. Locuințele din zona Mihai Bravu și Drumul Taberei se pot închiria la prețul de aproximativ 400 de euro, conform imobiliare.ro. În lunile August și Septembrie prețurile au tendința să crească.

Transport în București

    METROREX oferă cartele de călătorie cu reducere pentru studenți. Cartela ”Abonament lunar-62 călătorii – elev/student este la prețul de 25,00 Lei, iar cartela ”Abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii – elev/student” costă 30,00 Lei.

      Mersul cu TAXI-ul prin București costă 1,39 Lei/ km.

       De asemenea și RATB oferă reduceri la abonamente pentru studenți, pentru mai multe informații accesați site-ul RATB.

Timp liber – muzee, mall-uri și cluburi

    În timpul liber există o mulțime de lucruri de făcut. În București există 28 de muzee printre care Muzeul Antipa, recent renovat și modernizat. Costul unui bilet cu legitimația de elev/student e de 5 Lei. În Noaptea Muzeelor pe 18 Mai e deschis de la ora 18:00-24:00 iar in 19 Mai de la ora 00:00-04:00.

     Dacă printre boboci există fani ai cumpărăturilor nu trebuie uitate nici centrele comerciale. Peste 20 de centre comerciale există în București printre care renumitele mall-uri AFI Palace Cotroceni, Băneasa Shopping City, Plaza România și Unirea Shopping Center.

         Studenții petrecăreți au de ce să se bucure. Capitala este plină de cluburi unde tinerii se simt în largul lor. Cel mai popular club pentru studenți este clubul Blue din Regie iar accesul se face pe baza Carnetului de student. Alt club unde intră gratuit studenții e Club Maxx. Alte peste 40 de locații precum Bamboo Club, Princess, Club Kado, The Office, Turabo Society Club și multe altele au porțile deschise cu diferite reduceri pentru studenți. So, party on!

de Raul Blaga, raul.blaga@edu-news.ro

Vrei sa comentezi?