Bobocii sunt cei mai entuziasmați dintre studenți când vine vorba de viața din timpul facultății. Marile centre universitare sunt pregătite în fiecare an pentru un nou val de studenți, cum de altfel e și Clujul.
Cămine studențești
Orașul Cluj-Napoca este cunoscut ca un important centru universitar, aici aflându-se cea mai mare universitate publică din țară, Universitatea Babeș-Bolyai.
Aceasta cuprinde 21 de facultăți cu 266 de specializări în 43 de domenii la nivel de licență. UBB pune la dispoziția studenților un număr de 13 cămine din complexul Hașdeu, ce oferă condiții de cazare diferite în funcție de gradul de confort. De asemenea Universitatea Babeș-Bolyai mai pune la dispoziția studenților căminele Economica 1 și 2, dar și Complexul de cazare al universității din incinta Parcului Sportiv ” I. Hațieganu”. Acesta dispune de 149 camere de cazare, cu 261 locuri, repartizate în cele 3 clădiri – Universitas Student House, Casa de Oaspeți și Juventus.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV) oferă posibilitatea studenților de a se caza în căminul Agronomia, pe str. Moților, Căminul VII, pe str. Clinicilor, dar și căminele XII și XV, pe str. I. P. Hașdeu.
Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (UMF) au și ei locuri disponibile în căminele IX, X, VII, VIIa Rezidenți, B11 și B13 din complexul Hașdeu și căminele 1 și 6 din complexul studențesc Observator.
Studenții Universității Tehnice din CJ (UT) care provin din alte localități pot fi cazați în căminele din cele 2 complexe disponibile. Complexul Observator cuprinde căminele II, III, V și VII pentru băieți și căminul IV pentru fete. Căminele au fiecare o capacitate de 424 de locuri. Al 2-lea complex este Complexul Mărăști care e format din căminele C I F – Mixt (fete+studenți căsătoriți) de 760 locuri și CII B- Baieti de 920 locuri.
Universitatea de Artă și Design (UAD) pune la dispoziția studenților căminele ALBAC și A. V. Voievod.
Piața chiriilor din Cluj-Napoca
Studenții care au fost mai puțin norocoși în a găsi un loc la cămin mai au o șansă, de a sta în chirie. Cele mai ieftine garsoniere din oraș se găsesc la prețul de 160 de Euro, apartamentele de 2 camere sunt disponibile începând de la 200 de Euro iar cele de 4 camere de la 300 de Euro, conform imobiliare.ro. La finele lunii August prețurile au tendința de a crește.
Cum circuli prin oraș
Studenții clujeni nu au de ce să își facă probleme. Transportul în comun este foarte bine pus la punct deoarece autobuzele, troleibuzele și tramvaiele au o frecvență de circulație ridicată. RATUC oferă o linie de călătorie gratuită studenților la Zi-Buget de la universitățile UBB, UMF, UT, UAD și A. Muzica iar studenților de la USAMV, Zi-Buget, 2 linii gratuite. Prețul unui bilet este de 4 Lei și e valabil pentru două călătorii.
Taxiul în Cluj te costă 1,79 Roni/km.
Timp liber
Dacă studenții au prea mult timp liber nu e problemă. În Cluj-Napoca există 14 muzee printre care Muzeul Farmaciei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Muzeul Național de Artă.
Amatorii de cumpărături se pot ”relaxa” la cele 5 mari centre comerciale din oraș, cele mai apropiate de campusuri sunt Iulius Mall și Sigma shopping center.
Studenții mai sportivi pot face mișcare în Parcul Babeș, Parcul Central, Baza sportivă Farmec, sau la nenumăratele săli de fitness și aerobic din oraș, care oferă reduceri studenților.
Cei puși pe distracție nu trebuie să își facă probleme. În apropierea complexului Hașdeu din Cluj există strada Piezișă, plină de baruri, restaurante, pub-uri și cluburi pentru studenți. Localuri precum Booha Bar, Dolce Vita, La Solas așteaptă studenții la prețuri accesibile. Alte localuri foarte frecventate de studenții clujeni sunt Shto Bar, Gambrinus Pub, Berăria Ursus, Casa TIFF, Cartel, Euphoria Biergarten, cluburile Janiss Club, Janiss Stuff, MyWay, Bamboo Cluj, After Eight, Phi18, Beci 36 și multe multe altele îi așteaptă pe toți la niște seri de neuitat. Party on!
de Raul Blaga, raul.blaga@edu-news.ro