Iasi

Iașiul este unul dintre cele mai importante centre universitare din România și cel mai mare din Moldova. La Iași studiază zeci de mii de studenți, din regiune și nu numai, în fiecare an. Acum că s-a încheiat Bacalaureatul, haideți să descoperim orașul studențesc al Moldovei.

Cămine în Iași

La Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) studiază peste 26.000 de studenți iar o parte dintre ei sunt cazați în campusurile universității, care sunt 5 la număr.

Campusul Târgușor Copou este situat foarte aproape de Parcul Expoziției și Grădina Botanică. Peste 1700 de studenți sunt cazați în fiecare an în cele patru cămine din Târgușor Copou. Camerele sunt de două până la cinci locuri. Căminele C1, C2 și C3 au fost renovate recent și au un nivel ridicat de confort – mobilier modern, băi proprii, frigider în cameră etc.

Campusul „Titu Maiorescu” este la doar două-trei minute de universitate, într-o zonă plină de studențime . În același campus se află și o cantină studențească, un fast food și un mic bar.

Complexul studențesc Codrescu este format din patru cămine (C10, C11, C12 și C13) având camere de cîte 2, 3 și 5 locuri. Aici sunt cazați aproximativ 1800 de studenți și studente, doctoranzi și angajați ai universității. Este amplasat tot în zona Copou, la o distanță de doar cîteva minute de universitate și de campusul „Titu Maiorescu”.

Centrul de Schimburi Internaționale „Gaudeamus” este un adevărat hotel pentru studenții universității, studenți și profesori din străinătate. Hotelul studențesc Akademos este cel mai nou și mai modern cămin al Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Hotelul este amplasat central, în zona Râpa Galbenă, iar studenții cazați aici pot ajunge la cursuri în mai puțin de 10 minute, pe jos.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” Iași (USAMV) oferă studenților cazare în cele 4 cămine ale sale: C1-C3 – camere cu 3 paturi, C1-C2 – camere cu 4 paturi, C2 – camere cu 5 paturi și C4 este dotat cu camere tot de 5 paturi.

Campusul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (UTGA) se află în zona Tudor Vladimirescu și dispune de 21 de cămine, o sală de sport, o cantină și un dispensar medical. Este cel mai mare campus universitar din Iași, iar în aceste cămine există acces la internet, cablu TV, grup sanitar, bucătării și multe altele. Căminele dispun de camere de 2 până la 4 persoane la număr, iar 2 dintre ele sunt organizate tip garsoniere.  Căminul T6 este scos de la cazare pentru anul universitar 2012-2013, fiind in lucrări de reparații capitale.

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași (UMF) pune la dispoziția studenților căminele E1, E5, 1 Mai A și B, 1 Dec.Pav. 9 și 10, T22, C9-C10. Căminele E5 și 1 Mai au în dotare bucătării și grupuri sanitare pe fiecare palier. Studenții vor locui câte 4 în cameră, excepție făcând căminele E5, 1 Mai B și T22 scara B, unde vor locui câte 2 studenți în cameră.

Situația chiriilor din Iași

Prețul de start al unei garsoniere în zona Podu Ros este de 150 Euro/lună, iar o garsonieră în zona Zimbru se închiriază cu 165 Euro/lună. Un apartament de 2 camere se poate închiria de la prețul de 240 de Euro, în zona Palas, și cu 270 de Euro în zona Nicolina. Un apartament de 4 camere în zona Metalurgiei se închiriază de la prețul de 325 Euro/lună, conform imobiliare.ro.

Transportul în oraș

Dacă alegi să fii student la Iași, nu trebuie să îți faci probleme în privința transportului, în comun cel puțin. Prețul unui bilet de o călătorie costă 2 Lei, iar 2 călătorii te costă 4 Lei. Dacă ești student la UTGA, UMF, USAMV, UAIC sau UAGE pentru un abonament pe o linie trebuie să scoți din buzunar doar 12,4 lei. Asta deoarece Primăria municipiului Iași a încheiat un protocol cu universitățile de mai sus, pentru a veni în ajutorul studenților.

Cel mai ieftin taxi din Iași te poartă prin oraș cu 1,6 Lei/ km.

Timp liber

Iașiul e plin de studenți la fiecare pas iar în timpul lor liber fac ceea ce știu mai bine – cheltuie bani. Dacă ești student pe un buget redus și vrei sa bei multă bere mergi la Atelierul de Bere sau Amsterdam Club. Poți mânca pe săturate la restaurantul Oscar sau pe fugă de la Perla Kebab. Dacă ai chef să dansezi îți recomand The Office Lounge iar pasionații de cumpărături sunt la ei acasă la Palas Mall și Iulius Mall Iași.

de Raul Blaga, raul.blaga@edu-news.ro

Vrei sa comentezi?