boboc-la-timisoara

Timișoara, ”capitala Banatului”, este cel mai mare oraș din vestul României ca număr de locuitori dar și ca număr de studenți , aproximativ 50.000. Este un oraș vibrant, plin de viață unde stundeții au cu ce își mănânce puținul timp liber pe care îl au. Continuăm seria materialelor pentru bobocii studenți cu Timișoara.

Căminele studențești

Universitățile din orașul de pe Bega vor începe în curând să se pregătească să îi primească pe cei ce doresc să studieze la facultățile din oraș. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) pune la dispoziția studenților 10 cămine cu locuri de la 2 până la 5 persoane disponibile în camere. Toate căminele, C3, C13, C16, C12, C15, C17, G4, Cămin Camelia, Cămin Drept și Cămin Renașterii, au în dotare accesul la Internet, cablu TV, mașină de spălat, bucătării dar și alte beneficii precum existența unei săli de lectură sau uscător.

Universitatea Politehnică din Timișoara (UPT) administrează un număr de 16 cămine studențești din care 14 sunt amplasate în Complexul studențesc iar 2  sunt amplasate în perimetrul Facultății de Mecanică. Căminele 8C, 9C, 11C și 14C au câte 2 paturi într-o cameră iar fiecare nivel beneficiază de două grupuri sanitare comune, o bucatărie și o spălătorie. Căminele 19C, 20C, 21C, 22C, 1C, 2C, 4C, 7C, 1MV, și 2MV sunt cămine de tip apartament cu camere de 5 locuri. Un apartament este compus din câte 2 camere cu grup sanitar comun. Pe fiecare dintre nivelele căminului există câte o bucătărie respectiv o spălătorie. Căminele de tip garsonieră 23G și 25G sunt destinate cadrelor didactice, doctoranzilor, angajaților și sportivilor UPT. Căminele sunt amplasate pe Aleea Studenților și sunt monitorizate prin sisteme video. Printre dotările standard ale acestor cămine se numără accesul la Internet, cablu TV dar și frigider.

Universitatea de Științe agricole și medicină veterinară a Banatului Timișoara (USAMVBT) oferă studenților săi un număr de 1516 locuri în 4 cămine studențești. Valoarea taxei de cămin diferă în funcție de calitatea studentului (bursier sau cu taxă) și de confortul camerei. Astfel un student bugetat care alege să stea cu alți 4 colegi într-o cameră trebuie să plătească 46 Lei, iar dacă dorește să împartă camera cu doar 3 persoane va trebui să scoată din buzunar 80 de Lei. Pentru cei de la taxă situația se schimbă. Aceștia trebuie să plătească 136 de Lei pentru un loc într-o cameră de 4 persoane și 170 de Lei dacă împart camera cu alte 3 persoane.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” deține 7 cămine în care se pot caza 2440 studenți.

Situația chiriilor

Cei care nu doresc să stea la cămin sau pur și simplu nu au mai avut loc mai au opțiunea de a sta în chirie. Prețul de pornire al unei garsoniere de închiriat în Timișoara este de 130 de Euro/ lună și poate să ajungă până la prețul de 250 de Euro/lună. Chiria pe lună la un apartament de 2 2 camere din zona Dâmbovița este de 160 de Euro/lună iar în zona Dacia de la 180 de Euro/lună. Apartamentele de 4 camere, cele mai rentabile pentru studenți, au prețul de pornire de la 300 de Euro/lună, conform Imobiliare.ro. Prețurile au o tendință de creștere spre sfârșitul verii.

Transportul în Timișoara

Dacă mașina personală nu este o opțiune, transportul public din Timișoara este. Prețul unui bilet de 1 călătorie este 2 Lei iar dacă studenții dețin Omnipass au abonamentul gratuit la transportul în comun atât pe autobuze și troleibuze cît și pe tramvaie.

Taxi-ul în Timișoara costă 1.49 Lei/km.

Timp liber

Dacă studenții se plictisesc prin biblioteci sau în camerele de cămin au posibilitatea de a vizita muzeele din oraș. Există 8 muzee printre care Muzeul de Artă – Palatul Baroc, Muzeul Banatului Timișoara și Muzeul Militar.

Cei care doresc să se relaxeze la cumpărături combinate cu o gustare sau o cafea, o pot face la Bega Shopping Center sau la Iulius Mall Timișoara.

Fast-food-uri în apropiere de cămine sunt Fast food 3F și Summer Sun.

Cei dornici de a ieși seara în oraș nu au de ce să își facă probleme. Un număr de peste 40 de cluburi, pub-uri și cafenele îi așteaptă pe toți cei ce vor o seară cu prietenii în oraș. Cluburi precum Jazzissimo, The Note Pub sau Pantheon Club, cafenelele Java Coffee House sau Papillon Cafe sunt prezente în Timișoara.

Vrei sa comentezi?