Conferinta de presa_Atitudini si perceptii cu privire la invatamantul universitar

    D&D Research a lansat, la inițiativa Universității Româno – Americane, cel mai recent raport de cercetare din România ce măsoară percepțiile, nevoile, atitudinile și elementele decizionale privind învățământul superior. Cercetarea a relevat faptul că tinerii și părinții din România consideră că Universitatea Româno – Americană este cea mai bună instituție privată de învățământ superior din țară. 

     “Suntem onorați că Universitatea Româno – Americană și-a menținut poziția de lider în topul universităților private din România. În același timp, rezultatul ne responsabilizeazăo dată în plus si ne obligă să oferim studenților un învățământ la cele mai înalte standarde ca și până acum și o baza academică care să îi pregătească pentru o carieră de succes.”, a declarat Ovidiu Folcuț, Rectorul Universității Româno – Americane.

Criterii de alegere a unei universități

    Conform cercetării, pentru tinerii și părinții din România, dintre elementele de succes profesional specifice unei universități, cel mai important este ca „studenții săi să aibă șanse mari să se angajeze imediat după absolvire” alături de „să aibă parteneriate cu firme care oferă studenților internshipuri”.

    “Brandul începe să fie din ce în ce mai prezent în ecuația deciziei de alegere a universității. Tinerii iau în calcul brandul instituției (45% dintre participanți consideră că e important să fie o universitate puternic recomandată și 42% își doresc o universitate cu prestigiu), dar și brandul personal al cadrelor didactice (65% își doresc profesori renumiți pe domeniile lor de cunoaștere). În ceea ce privește eficiența unei Universități, cel mai  important criteriu este capacitatea sa directă de a permite absolventului său să se angajeze cât mai rapid.”, a concluzionat Dan Petre Phd – Partner, Business Developer D&D Research.

Infografic_Atitudini si perceptii cu privire la invatamantul universitar

    Din punct de vedere al parametrilor logistici, cel mai important este „să ofere burse de studii / locuri fără taxă”, urmat de disponibilatea unui campus modern, care pune la dispoziție cele mai noi calculatoare și tehnologii și burse de studii și internshipuri în străinătate.

   În acest context, Universitatea Româno – Americană anunță o premieră pentru anul universitar 2015 – 2016: oferirea de peste 400 locuri pentru programele de licență fără taxa. Astfel, primii 20% din totalul studenților înmatriculați în anul I de studii, la programele cu predare în limba română, în ordinea descrescătoare a notelor de admitere vor beneficia de scutirea integrală a taxei de școlarizare pentru anul universitar 2015 – 2016.

În ceea ce privește resursele umane, în alegerea unei universități primează ca instituția de învățământ superior „să aibă profesori renumiți pe domeniile lor de cunoaștere”. Dintre criteriile personale, pe primul loc se situează amplasarea universității într-un oraș care are potențial profesional.

Sursele de informare și luarea deciziei

   În alegerea unei universități, primele două cele mai importante surse de informare pentru tinerii și părinții din România vin direct din instituția de învățământ: profesorii (35%) și studenții (29%). Pe locul al treilea se află prietenii apropiați și familia (26%). La numai un procent distanță se află internetul.

   Decizia finală cu privire la Facultatea aleasă este a tânărului și numai în 5% din cazuri a părinților. În această decizie Facultatea (specializarea) contează mai mult ca Universitatea în 85% din cazuri.

   În ceea ce privește intenția de continuare a studiilor, numai 38% din participanți nu au încă în planuri studii post universitare clar conturate, iar aproximativ 56% sunt deja deciși pentru un master.

Percepția tinerilor și părinților asupra Universitatii Romano – Americane

   Conform studiului realizat de D&D Research, Universitatea Româno – Americană este percepută comparativ cu celelalte universități private din România ca având profesori renumiți și burse de studii – ambele criterii importante pentru public. Totodată este privită ca având parteneriate cu universități de prestigiu din străinătate, campus modern, studenți foarte buni, taxe corecte în raport cu ceea ce oferă, acces facil la informații academice și oportunități pentru activități extra – academice.

   În ceea ce privește atributele privind imaginea, cultura și succesul, Universitatea Româno – Americană este percepută ca fiind puternic recomandată și având prestigiu în lumea academică. Mai mult, tinerii și părinții din România consideră că studenții care urmează cursurile Universității Româno – Americane au șanse mari să se angajeze cu salarii mai mari decât media.

   Studiul a fost realizat în luna mai 2015 și este reprezentativ la nivel național pentru orașe cu peste 50.000 de locuitori. Ancheta sociologică a fost efectuată telefonic pe 673 de persoane, tineri 16-23 ani (50%) și părinți cu copii între 16-23 ani (50%).

Vrei sa comentezi?