cat-de-fericiti-sunt-profesorii

   Conform Dicționarului Explicativ Român (varianta online), fericirea e descrisă ca fiind o stare de mulțumire sufletească intensă și deplină. În contextul școlii, e starea de mulțumire a cadrelor didactice în ceea ce privește statutul profesorului în România, statut ce implică, în primul rând, respectul societății în raport cu această funcție.

    În plus, programa școlară, salarizarea, educația practică sau birocrația sunt doar câteva dintre problemele principale cu care se confruntă cadrele didactice.

   În acest context, Didactic.ro-un produs Intuitext a realizat un sondaj pentru a afla cât de fericiți sunt profesorii și învățătorii la școală, cât de mulțumiți sunt de statutul actual al dascălului în România și care ar fi principalele lor obiecții.

   Astfel, conform acestui chestionar la care au răspuns 538 de cadre didactice, au fost obținute următoarele informații:

  • 06% sunt fericiți în cea mai mare parte a timpului;
  • 24% sunt relativ fericiți, dar au rezerve față de programa neadecvată, lipsa educației practice, birocrația școlară;
  • 94% nu sunt fericiți, doarece nu au condiții bune de lucru, salarizarea nu este pe măsura muncii și respectului de care ar trebui să se bucure cadrul didactic în societate;
  • 95% sunt foarte nefericiți și intenționează să părăsească învățământul.

   Așadar, deși cel mai mare procentaj este alcătuit din dascălii care sunt relativ fericiți, e important să avem în vedere și segmentele pentru care statutul profesorului nu mai are, în acest moment, prestigiul cuvenit, indiferent că motivele nemulțumirii sunt de natură financiară sau birocratică.

Vrei sa comentezi?