pe-tine-ce-te-face-fericit

   „Pe tine ce te face fericit?” a fost întrebarea la care au răspuns tinerii bucureșteni din spatele unor gratii cu sârmă ghimpată, în cadrul a doua festivaluri de stradă – Femei pe Mătăsari și Street Delivery. Sondajul inedit a fost inițiat prin programul educațional Ajungem Mari și a avut rolul de a atrage atenția asupra situației copiilor din centre de plasament.

   Instalația „Dă mai departe fericire” realizată prin programul Ajungem Mari, demarat de Asociația Lindenfeld, le-a propus tinerilor să se fotografieze în 2 situații contrastante. Prima sugerează viața unui copil închis într-un centru de plasament, purtând o bandă neagră de cenzură deasupra ochilor, în spatele unor gratii cu sârmă ghimpată. A doua fotografie sugerează eliberarea și descoperirea bucuriei, a pasiunilor și chiar a drumului în viață. Cadrul se schimbă cu totul, gratiile sunt înlăturate, iar bandă neagră este înlocuită de o mască colorată creativ, pentru că participanții sunt invitați să spună ce îi face fericiți sau ce bucurie ar împărtăși copiilor care nu au avut aceleași șanse.

Altruism și dorința de libertate

pe-tine-ce-te-face-fericit

    Cei mai mulți dintre participanții la proiect au răspuns că fericirea lor derivă din fericirea celorlalți, din zâmbetul lor sau din pură bucurie de a-i ajuta pe cei din jur. Mulți dintre participanți au declarat că fericirea înseamnă libertate, iar unii tineri s-au lăsat purtați de imaginație către munte sau mare. Bineînțeles, au existat și răspunsuri surprinzătoare – „să fac curat” „să înot cu delfinii” sau „Game of Thrones”-, însă răspunsurile cu impact foarte puternic și cele mai sincere, au fost ale copiilor: „părinții”, „când e fratele meu lângă mine”, „mama și bunica”.

    „Este foarte greu să suplinești lipsa unei familii, însă încercam să le formăm copiilor instituționalizați încrederea în forțele lor și să îi ajutăm să descopere micile și marile bucurii ale vieții. Credem foarte mult în învățarea prin joc și prin experiență și de aceea, ne dorim să îi putem implica în activități cât mai diverse, că ei să își descopere pasiunile și abilitățile. Acesta este și rolul proiectului Dă-ți pasiunea mai departe!”, mărturisește Iarina Ștefănescu, directorul programului Ajungem Mari.

Vrei sa comentezi?