Nouă din zece liceeni cred că fenomenul fake news este o problemă în România şi aproape jumătate dintre ei au dat share la informaţii despre care au aflat ulterior că erau false.

   Asta arată un studiu realizat în septembrie, în mediul urban, în cadrul proiectului „Găina care a născut pui vii” , un proiect de media literacy destinat liceenilor.

Studiul arată că tinerii de liceu cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani sunt conştienţi de amploarea fenomenului fake news, 67% dintre ei declarând că se confruntă cu informaţii false de câteva ori pe săptămână. Totuşi, peste trei sferturi dintre ei (83%) susţin că au capacitatea de a identifica ştirile false şi majoritatea spun că nu le-au distribuit niciodată. În oglindă, 43% din tinerii liceeni au distribuit fake news.

   Aproape două treimi din tinerii liceeni care au răspuns în cadrul studiului (65%) au apreciat că fake news se găsesc în principal în ştirile despre politica internă, deşi 63% dintre ei au declarat că urmăresc rar sau foarte rar ştiri din politica internă.

   În ceea ce priveşte responsabilitatea diminuării fenomenului fake news, tinerii liceeni cred că aceasta revine mass-media (53%), Guvernului (34%), platformelor online (31%) şi Justiţiei (28%).

   Studiul realizat în luna septembrie, pe un eşantion de 450 de elevi din toată ţara, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani, mai relevă şi că ei au nevoie de educaţie şi dezvoltarea gândirii critice, care să îi facă reţinuţi în a crede şi răspândi informaţii false.

Vrei sa comentezi?