Cercetașii României organizează două evenimente de programare și tehnologie în cadrul inițiativei Europe Code Week 2019. Este vorba despre Rucsacul cu energie și  WeCloud! Meteo Scouting.

Acestea se adresează elevilor din clasele 5-12 și se desfășoară pe 12 octombrie 2019 în Parcul Mogoșoaia, respectiv pe 13 octombrie 2019 în incinta Școlii Gimnaziale nr. 167 din București.

Detalii despre evenimente

Atelierul Rucsacul cu energie își propune să familiarizeze 20 de tineri, din toate mediile sociale, cu vârsta între 15-18 ani, cu obiectivul 7 al dezvoltării durabile: energie accesibilă și curată.

Tinerii au deja informații de bază referitoare la poluare și la sursele de energie de la școală sau din mass-media, dar doresc să afle mai multe. Ei se înscriu ca grup de maxim 5 persoane la eveniment.

După o scurtă introducere despre obiectivele dezvoltării durabile ne oprim asupra energiei solare. Înțelegem principiul de funcționare a panoului fotovoltaic și bateriei. Vedem cum putem utiliza un astfel de panou în cadrul unui hike/ tabere într-o zonă izolată. Fiecare grup primește un kit pentru un sistem de captare, stocare și utilizare a energiei solare pe care îl montează. Îl testăm și comparăm rezultatele cu cele ale unui sistem alternativ de producere a energiei electrice.

La atelierul WeCloud! Meteo Scouting, 100 de copii și tineri se vor familiariza cu utilizarea tehnologiei în observarea caracteristicilor de mediu, inclusiv a nivelului CO2.

Astfel, cercetașii vor învăța cum funcționează diferiți senzori meteo, conectați la o aplicație pe telefon/ tabletă/ PC, vor face propriile observații, vor intra într-o rețea internet de meteorologi amatori. De asemenea, în cadrul evenimentului va fi un concurs cu premii constând în stații meteo pentru amatori.

Cercetașii au noțiuni de bază de meteorologie, în activitățile uzuale fiind noțiuni de observare a semnelor vremii, de evoluție a climatului și de dezvoltare durabilă, pe care le folosesc pentru pregătirea ieșilor în natură.

Partenerii pentru acest eveniment sunt Asociația Română de Meteorologie Aplicată și Educație și Asociația VolunDar.

Evenimentele sunt finanțate cu ajutorul inițiativei Meet and Code. În România, aceasta este coordonată de Asociația Techsoup.

Vrei sa comentezi?