Universitatea Cambridge va deschide un centru destinat studierii riscurilor existențiale pentru rasa umană, care include și cercetări despre posibilitatea ca scenariul filmelor „Terminator” să devină o realitate.

“Mare parte din istorie ne-am confruntat cu amenințări din partea naturii dezlănțuite: boli, cutremure, inundații și altele. Dar acum, ceea ce este mai rău vine chiar din partea umanității. Am intrat într-o eră geologică denumită „antropocenă”. Aceasta a început, poate, odată cu invenția armelor nucleare“, explică Martin Rees, președintele Societății Regale și profesor de cosmologie și astrofizică la Universitatea Cambridge, în publicația “The Guardian“.

Rees spune că noile tehnologii fac să apară  noi pericole care ar putea fi atât de catastrofale încât chiar și în cea mai mică manifestare a lor ar putea fi tulburătoare. Cum ar fi căderea sistemelor elaborate de electricitate, de trafic aerian, de finanțe internaționale, de livrări la minut și altele, care pot genera un picaj al întregului sistem.

În plus, riscurile unor atacuri cibernetice sau cele asociate unor criminali sau unor națiuni ostile sunt într-o continuă creștere. Chiar și biologia artificială, care oferă un potențial uriaș pentru medicină și agricultură, poate facilita însă și “teroarea biologică“.

“Privind și mai în viitor, ar trebui să luăm în considerare scenariul științifico-fantastic despre o rețea de computere care ar dezvolta o gândire proprie și ne-ar amenința pe toți, pe noi oamenii”, teorii exploatate de industria filmului SF, mai spune profesorul Martin Rees.

Vrei sa comentezi?