Un grup de cercetători de la Universitatea Bucureşti a analizat circulaţia coronavirusului în România.

Aceștia s-au bazat pe informații primite de la Ministerul Sănătăţii şi alte autorităţi ale statului cu privire la situația numărului de cazuri de persoane infectate și cu privire la modalitatea de infectare (contagiune).

Pattern-ul cazurilor confirmate zilnic de infectări cu COVID-19, în primele 18 zile, este similar cu cel din alte țări europene (e.g., Spania sau Italia). Nu însă și magnitudinea. Numărul de cazuri din România a fost inferior.

Cele 18 zile pornesc de la momentul în care a fost anunțat primul caz de infectare. Figura 1 ilustrează faptul că, indiferent de magnitudine, creșterea numărului de cazuri manifestă o tendință exponențială.

Figura 1

Studiul arată că bărbaţii au o probabilitate mai mare să se infecteze prin interacţiunea cu un bărbat, respectiv femeile au o probabilitate mai mare să se infecteze prin interacţiunea cu o femeie.

Pentru primele 109 cazuri, infectarea a fost mai degrabă un efect de reţea personală sau de proximitate fizică imediată”, sunt concluziile studiului.

Acelaşi studiu mai indică faptul că intrarea virusului în România s-a realizat prin intermediul coridoarelor de migraţie.

Vrei sa comentezi?