Cine lipsește mult de la școală, rămâne fără alocație. Așa vrea statul să limiteze abandonul școlar, care a atins cote alarmante în România în ultimul an.

Astfel, de la 1 ianuarie 2020, elevii care au strâns un număr mare de absențe pe care nu le pot motiva, vor primi mai puțini bani de la Guvern.

De exemplu, un elev care are într-un semestru între 10 și 19 absențe nemotivate va primi o alocație micșorată cu 20% , iar dacă lipsește 20 de ore de la școală, cuantumul alocației se înjumătățește. Pe de altă parte, dacă numărul absențelor nemotivate este mai mare de 20, elevul nu va mai primi deloc alocație.

De asemenea, ajutoarele sociale acordate familiei elevului vor fi suspendate.

În Vaslui, măsura a fost deja pusă în practică, așa că în luna august peste 400 de familii nu au mai primit bani de la stat.

Alocația este acordată elevilor cu vârstă de maxim 18 ani care urmează cursurile unui liceu sau școli profesionale, până la terminarea acestora. Valoarea alocației este de 300 de lei pentru copiii cu vârstă de maxim doi ani și de 150 de lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani. Copiii cu handicap primesc 300 de lei până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Vrei sa comentezi?