După ce a încheiat cel de-al 3-lea an în România cu cifre-record, peste 4200 de elevi fiind beneficiari CinEd în 2018, programul de educație cinematografică anunță noi proiecții gratuite pentru elevii din 3 orașe din țară.

   Printre noutățile celui de-al 4-lea an de activitate CinEd se numără și dezvoltarea colecției de filme cu patru noi titluri din cinematografia europeană. Acestea sunt Aniki Bóbó (r. Manoel de Oliveira, Portugalia, 1942), Tigrul albastru (r. Petr Oukropec, Republica Cehă, 2012), Omul fără trecut (r. Aki Kaurismaki, Finalanda, 2002) și Călăul (r. Luis Garcia Berlanga, Spania, 1963).

   La platforma CinEd și la resursele oferite de aceasta (filme, materiale pedagogice, componenta de tutorat) au acces atât cadrele didactice, cât și bibliotecarii publici, proiectul adresându-se tuturor celor care pot facilita educația audio-vizuală a elevilor. Resursele sunt disponibile în limba română și pot fi accesate gratuit.

Ești din București?

   Pe 30 octombrie la Cinema Elvire Popesco, elevi de gimnaziu de la Școala Generală nr. 206 din București vor participa la proiecția filmului Adăpost (r. Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), care prezintă relația complicată dintre un băiețel de 12 ani și părinții lui care nu reușesc să înțeleagă motivele pentru care Rado vrea să fugă de acasă.

Ești din Ploiești?

   Pe 1 noiembrie, în Ploiești, elevi ai Colegiul Tehnic „Toma N. Socolescu” vor viziona filmul spaniol Călăul. Comedia neagră propusă elevilor de liceu urmărește relația inedită dintre Amadeo, un călău bătrân aflat în pragul pensiei și ginerele său, José Luis. Acesta din urmă este nevoit, ca urmare a condiției impuse de asociația de locatari, să moștenească „profesia” bătrânului pentru a putea păstra apartamentul în care locuiesc cu toții. Lucrurile merg bine până când primesc vestea că José Luis va trebui să execute un condamnat la moarte.

Ești din Râșnov?

   Cea de-a treia proiecție va avea loc în Râșnov, pe 5 noiembrie, la Școala „Peter Thal”. Elevii îl vor cunoaște pe Tigrul albastru, singurul care mai poate salva de la demolare vechea Grădină Botanică, prevenind construirea unui centru de divertisment în locul ei, într-un oraș condus de un primar diabolic.

Vrei sa comentezi?