Comisia Europeană  a lansat strategia „Reorganizarea învățământului”, menită să încurajeze statele membre UE să ia măsuri care să asigure formarea competențelor și aptitudinilor necesare tinerilor în vederea obținerii unui loc de muncă.

Comisia solicită, printre altele, reorganizarea sistemelor educative, modernizarea metodelor de evaluare și consolidarea legăturilor dintre școli și angajatori. De asemenea, se dorește ca până în anul 2020, cel puțin 50% dintre tinerii de 15 ani să cunoască o limbă străină (42% în prezent) și cel puțin 75% să studieze o a doua limbă străină (61% în prezent).

În prezent,  aproape 20% dintre tinerii de 15 ani sunt analfabeți, iar în cinci țări peste 25% dintre aceștia au un nivel scăzut al competențelor de citire: Bulgaria – 41%, România – 40%, Malta – 36%, Austria – 27,5% și Luxemburg – 26%. Totodată, deși obiectivul UE este de maxim 10% în cazul abandonului școlar, rata se menține ridicată în mai multe state membre: 26,5% în Spania și 23,2% în Portugalia.

În ceea ce privește programul “Erasmus pentru toți”, Comisia țintește dublarea numărului de beneficiari ai burselor, astfel încât numărul tinerilor care se bucură de acestea să ajungă la 5 milioane în perioada 2014-2020.

Vrei sa comentezi?