Liga Studenților Români din Străinătate – Filiala Marea Britanie (LSRS UK), Societatea Studenților Români de la University of Oxford (SSR Oxford) și Societatea Studenților Români de la University of Cambridge (SSR Cambridge), sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și cu sprijinul Camerei de Comerț Româno-Britanice și a Fundației Rațiu, au organizat în data de 21 noiembrie 2015, la St. Catherine’s College, University of Oxford, cea de a VIII-a ediție a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie (CSPCR UK), cu tema “Building our place in Europe – Young Romanians Making a Difference”. La eveniment au fost prezenți peste 200 de participanți și 13 speakeri.

CSPCR UK 2016

   Sesiunea de deschidere. Moderată de Ana Eliza Casapopol (Președintele SSR Oxford). În cadrul acestei sesiuni au luat cuvântul Cosmin Onisii (Charge d’Affaires ad interim, Ambasada Romaniei), Prof. Roger W Ainsworth (Master al St. Catherine’s College, University of Oxford), Prof. Martin Maiden (Professor of the Romance Languages, Fellow of Trinity College în cadrul catedrei de limba română de la University of Oxford) și Dr. Corneliu Bjola (Associate Professor of Diplomatic Studies la University of Oxford). Cosmin Onisii a evidențiat scopul importanța conferinței, afirmând că “este extrem de important ca astfel de evenimente să continue și să fie sprijinite atât de către instituțiile statului român cât și de comunitățile românești din Diaspora”. De asemenea, Prof. Ainswoth a prezentat istoria, valorile și tradițiile St.  Catherine’s College, apreciind totodată valorea studenților români din cadrul colegiului și nu numai. Cel de-al treilea speaker, Prof. Maiden, un pasionat al culturii și al limbii române, a evidențiat importanța cercetării în limba română, ce ar avea potențialul de a oferi studenților, profesorilor și cercetătorilor români din întreaga lume, dar mai ales din România, accesul la cele mai recente informații și descoperiri din lumea academică. Această idee a fost dusă mai departe de către Dr. Bjola ce a pus în discuție oportunitățile post-absolvire pentru studenții români din străinătate, printre care se numără și o carieră academică.

   Diploma Ambasadorului. În continuarea acestui panel introductiv, a avut loc decernarea Diplomei Ambasadorului, premiu ce recunoaște activitatea academică și impactul în comunitatea românească din Marea Britanie. Anul acesta câștigătorii Diplomei Ambasadorului sunt:

  1. Catgeoria ‘Undergraduate” – Laura Melinda Porcza (Uni. of Portsmouth)
  2. Categoria „Postgraduate” – Alexandra Bulat (Uni. of Cambridge)
  3. Categoria „Researchers” – Mariela Neagu (Uni. of Oxford) și Ioan Poleniuc (Uni. of York)
  4. Categoria „Romanian Student Society” – Cambridge Romanian Society
  5. Categoria „Romanian Community” – Nicolae Daniel Popescu

   Sesiuni de discuții. După pauza de prânz, CSPCR UK a continuat cu alte 3 sesiuni de discuții ce au reunit alți 9 speakeri:

  1. Sesiunea I: Building Bridges Across Europe – freedom of movement, oportunities and challanges, moderată de Vlad Miftodi (Coordonator LSRS UK), în cadrul căreia au luat cuvântul: Anne Marie Martin (CEO COBCOE), Nicolae Rațiu (Președintele Fundției Rațiu) și Prof. Adrian Podoleanu (Head of Applied Optics Group, University of Kent).
  1. Sesiunea II: Romanian Contribution to Eastern European Security Policy, moderată de George Sârbu (Președinte SSR Cambridge), în cadrul căreia au dezbătut pozția strategică a României în zona Mării Negre: Dr. Cristian Nițoiu (Postdoctoral Fellow EU-Russia Relations, LSE Ideas, LSE) și Mihai Tonu MPhil Russian and Eastern European Studies, St. Antony’s College, University of Oxford.
  1. Sesiunea III: From Romanians to Romanian – Romanian Success Stories, moderată de Ana Eliza Casapopol (Președinte SSR Oxford), în cadrul căreia au fost prezentate poveștile de succes ale 4 români remarcabili din Marea Britanie: Prof. Coralia Cartis (Associate Professor in Numerical Optimization, Mathematical Institute and Balliol College, Universiy of Oxford), Ciprian Plostinar (fizician și cercetător în cadrul St. Catherine’s College, University of Oxford), Cristina Buzașu (Manager la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) și Sergiu Iliev (student la Imperial College London).

  CSPCR UK a reprezentat o inițiativă dedicată comunității academice românești din Marea Britanie. LSRS mulțumește pentru dedicarea și pasiunea voluntarilor implicați în echipa de organizare și tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment.

   Pentru mai multe detalii referitoare la Conferință cât și pentru fotografii și clipuri video, vă invităm să vizitați website-ul www.cspcr.ro sau www.facebook.com/LSRS.UK .

Vrei sa comentezi?