Consiliul Național al Elevilor (CNE) transmite într-un comunicat că sprijină demersul Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți de a cere demisia cadrelor didactice din Centrul Național de Evaluare care au elaborat subiectele probei de Limba română la Evaluarea națională.
CNE spune că acești profesori au elaborat subiectele „fără să țină cont de programa școlară aflată în vigoare”.
„Ținem să reamintim membrilor Centrului Național de Evaluare că până la finele ciclului gimnazial se studiază, în școlile de stat și private din România, conform programei școlare aflate în vigoare, genul liric, dar doar specia pastel; specia filozofică, din care face partea poezia ‘Gânduri pentru Anul Nou’ de Ion Minulescu, text pe care s-a bazat primul subiect al examenului, se studiază în ciclul liceal”, se spune în comunicatul CNE.
Reprezentanții acestei strucuturi de reprezentare a elevilor mai spun că profesorii evaluatori nu au avut liberatea de a puncta mai multe sinonime la exercițiul numărul 1, subiectul I (la care se cerea câte un sinonim pentru „fiindcă”, „cer” și „liniștit”), „datorită baremului care nu a fost elaborat conform modului de gândire al elevilor din ciclul gimnazial”.
CNE mai punctează că elevilor li s-a cerut în exercițiul 5 de la punctul A, Subiectul II, să precizeze felul a două propoziții subordonate, în condițiile în care prima propoziție din fraza respectivă putea fi interpretată atât ca propoziție temporală, cât și ca propoziție condițională. În același timp, ultima propoziție a aceleiași fraze poate fi interpretată atât ca propoziție indirectă, cât și ca propoziție de scop.
Este important ca, prin Evaluarea Națională, elevilor să li se ofere cadrul optim în care să își pună în valoare cunoștințele acumulate de-a lungul celor opt ani de studiu, fără a le constrânge, în vreun fel, capacitatea de liberă exprimare, respectând, în același timp, normele programei școlare. Subiectele trebuie să fie clare pentru orice elev, indiferent de mediul social din care provine, cerințele care lasă o arie mare de interpretare reprezentând un adevărat impediment pentru obținerea unor note mari. (…) Reamintim faptul că media obținută de elevi la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a constituie 75% din media de admitere în ciclul liceal. Drept urmare, ne-am dori să vedem în următoarele sesiuni ale examenului o serie de subiecte ce nu lasă loc de interpretări”, a declarat Eduard Mititelu, președintele CNE.