bone-pentru-copii

Copiii care nu au prins loc la grădiniță ar putea beneficia de serviciile unei bone. Asta datorită unui proiect de lege ce va fi inițiat până la sfârșitul lunii.

Tamara Ciofu, inițiatorul legii, spune că 150.000 de copii nu au locuri în grădinițe în acest moment. Cei mici ar putea primi însă bone sau babysitters.

Indemnizația acestora ar urma să fie plătită parțial din bugetul primăriilor și parțial de familie, în funcție de venitul lunar al părinților. În plus, familiile aflate într-o situație de nevoie socială sau cele care primesc ajutor social vor primi serviciul de babysitting gratuit.

De asemenea, proiectul legislativ vrea să reglementeze meseriile de bone și babysitter, care, potrivit specialiștilor, sunt diferite.

Astfel, dacă activitatea de babysitting se desfășoară exclusiv la domiciliul copilului, o bonă poate avea grijă de copii la ea acasă. Diferența este că la locuința ei, dădaca poate primi mai mulți copii care provin din familii diferite, fiind astfel împărțit efortul financiar.

Deși pentru a angaja o bonă în condițiile actuale, e nevoie de cel puțin un venit mediu, nici grădinițele nu sunt foarte ieftine.  Pentru a trimite un copil la o grădiniță de stat părinții trebuie să scoată lunar din buzunar 300 lei, în timp ce o grădiniță privată costă, în medie, 1.000 de lei pe lună.

Vrei sa comentezi?