studiu-limbi-straine

   Copiii expuși la mai multe limbi străine îi înțeleg mai bine pe cei din jur. Așa arată un nou studiu, publicat în prestigioasa revistă științifică Psychological Science, de patru cercetători de la Universitatea din Chicago.

   Teoria oamenilor de știință s-a conturat după un experiment social, care s-a desfășurat astfel: au rugat un adult să li se adreseze copiilor monolingvi, bilingvi și copiilor care au fost expuși la o limbă străină să mute obiectele care blocau vederea adultului.

   Copiii au putut vedea mașini de jucărie de diferite mărimi, chiar și o mașină mai mică pe care adultul nu o putea vedea. Când adultul a spus: ”Văd o mașină mică” și i-a solicitat copilului să o mute, copilul bilingv și cel expus la o limbă străină au mutat mașina de mărime medie – adică cea mai mică mașină pe care adultul o putea vedea – într-un procent de reușită de 75 la sută. Copiii monolingvi au reușit să mute mașină corectă într-un procent de doar 50 la sută. Copiii expuși la alte limbi au fost capabili să înțeleagă o perspectivă diferită, sugerează studiul care a fost efectuat pe copii cu vârsta cuprinsă între patru și șase ani.

   În același timp, specialistul afirmă că, dacă ne raportăm la adulți, deja a devenit o axiomă zicală conform căreia persoanele care vorbesc mai multe limbi au avantaje atât din punct de vedere profesional, cât și în viața personală.

Vrei sa comentezi?