Prima zi de liceu poate că pare un fel de “Scary Movie”, însă te asigurăm că o poți face cât se poate de faină dacă tragi aer în piept, te relaxezi și citești următoarele rânduri. 🙂

   Noi venim cu sfaturile iar tu decizi dacă ți se potivesc sau nu. Știi cum se spune, experiența chiar este cel mai bun profesor.

Primul pont: cu toții trecem prin asta

   Nu ai nicio idee despre viitori colegi, despre profesori, ce știi sigur e că te așteaptă multe ore de mate și o grămadă de cărți de citit. WRONG! Nu trebuie să te sperii, trebuie să te gândești că e o nouă etapă din care vei afla lucruri noi, lucruri despre prieteni dar mai ales, vei ajunge să te cunoşti mai bine pe tine însuţi.

Fii atent la tot ceea ce îţi vor spune profesorii

   Discursurile profesorilor la început de an sunt foarte importante. Dacă ești atent, poți să afli ce pretenţii au de la elevi, care sunt modalităţile lor de a preda şi de a testa elevii, de ce ţin cont, pe ce pun accentul şi, poți să îţi faci o idee despre cum se vor desfăşura orele la şcoală.

Gândește-te la hainele pe care le porți în timpul săptămânii

   În primul rând trebuie să porți hainele adecvate codului vestimentar al școlii.

    Dacă liceul la care ai fost repartizat nu impune o ținută zilnică pentru elevi, înseamnă că ai liber la shopping. 🙂 Elementele clasice, simple și modeste sunt cele mai potrivite.

  • Pentru fete – o pereche de pantaloni și o fustă până la genunchi închise la culoare și doua cămăși: una alba si inca una intr-o culoare la alegere, un sacou si o pereche de pantofi fara toc.
  • Pentru băieți – două perechi de pantaloni, două cămăși, un sacou și o pereche de pantofi

   Și încă un sfat, poartă o ținută care îți dă încredere și în care te simți confortabil.

Interacţionează cu colegii

   Chiar dacă ai în aceeaşi clasă foşti colegi din şcoala generală, încearcă să faci cunoştinţă cu cât mai mulţi colegi noi. Poți să întâlneşti oameni cu interese şi preferinţe comune. Pornește conversații despre hobby-uri, despre cum a fost la Examenul de Evaluare Națională

   De asemenea, zâmbeşte şi nu te izola într-un loc aşteptând să te bage cineva în seamă. Cel mai probabil şi ceilalţi sunt la fel de temători.

Fă cunoştinţă cu colegii mai mari

Fiind de mai mult timp în liceu, aceştia îţi vor putea da sfaturi şi îndrumări referitoare la materii, profesori şi cum să te adaptezi mai repede. Ei au trecut deja prin perioada cu care te confrunţi şi îţi pot povesti din propriile experienţe cum să tratezi anumite situaţii.

Evită să intri în găști, să faci bisericuțe și evită să minți

   Pe lângă faptul că îți restrângi cercul de prieteni, nimănui nu-i place un coleg mincinos. De asemenea, evită să râzi de colegii care au diverse probleme!

   Anturajul e și el foarte important în liceu. Poate să te ridice foarte mult, dar în același timp, ales greșit, poate să și te coboare.

Aranjează-ți biroul

   Nu vrei să intri în depresie chiar în prima zi de liceu, când te întorci acasă cu un braț de manuale pe care nu ai unde să le asezi, din cauza obiectelor care îți ocupă inutil spațiul din cameră.

Spune „NU” unei atitudini de DRAMA QUEEN sau DRAMA KING! 🙂

   Orice ar fi, nu dramatiza, totul se rezolvă! Chiar dacă ai un program încărcat și plin de teme, nu este cazul să te victimizezi – și colegii tăi sunt în aceeaşi situaţie. Dacă te vaiţi şi te plângi nu faci decât să te încarci cu emoţii negative care te vor împiedica să fii performant la şcoală.

Echipa Edu-News.ro îți urează BAFTĂ MULTĂ în noul an școlar!

 

Vrei sa comentezi?