burse-in-strainatate

   Studenții, masteranzii, doctoranzii, medicii rezidenți, doctorii în științe, cadrele didactice titulare și specialiștii instituțiilor de învățământ sau cercetare au șansa să studieze în străinătate prin intermediul burselor oferite de Ministerul Educației prin Centrul Național pentru Burse de Studii în Străinătate.

   Candidații trebuie să își depună dosarul la Registratura MEdC din Str. Spiru Haret nr. 10, sector 1, București (sau prin poștă sau curier la C.N.B.S.S). Se poate depune un singur dosar de candidatură pentru un concurs. Pentru unele burse, candidații trebuie să contacteze întâi instituțiile din străinătate la care vor să studieze sau să facă stagii de cercetare, și să obțină o scrisoare oficială de accept pentru anul universitar pentru care solicită bursa.

   Conform unui studiu realizat recent, de la înființarea programului Erasmus în 1987 și până în prezent, 2 milioane de studenți au avut ocazia să studieze prin sprijinul Erasmus Mundus, iar cele mai populare destinații sunt: Franța, Spania, Marea Britanie, Germania, Italia, Suedia, Irlanda, Olanda, Spania numărând aproximativ 26 000 de studenți Erasmus.

    Totodată Erasmus deține mai multe facilități și gratuități pentru studenții dornici să învețe: EILC (Erasmus Intensive Language Courses)țări europene a căror limbă este mai puțin cunoscută/vorbită(Belgia-flamandă, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Islanda, Italia, Lituania, Letonia, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Suedia, Turcia, Ungaria). Mobilitatea EILC se finanțează cu 600 Euro/lună de curs. Cursul EILC la instituția gazdă este gratuit.

   Burse de studiu de 9 luni, pentru domeniul artistic (muzica, arte vizule, dans) se oferă în Elveția, studii universitare. Bursa lunară în valoare de 1920 CHF pentru studenții în domeniul artistic, 1600 CHF pentru cursurile de limbă. În schimb nu asigură finanțarea cursurilor sau taxele de înscriere. Partea română asigură transportul internațional și o bursă în valută, ca supliment.

    Prin intermediul acordurilor internaționale există burse de studii în toată lumea, pentru studenții care se înscriu la unul din programele din cadrul Universității la care studiază.

de Gabriela Cornelia Ioniță, gabitza87_ic@yahoo.com 

Vrei sa comentezi?