Pregătește prezentarea

În cazul unei prezentări, este bine să începi să te pregătești din timp și să nu amâni totul pentru ultima clipă. Pune toate informațiile necesare pe hârtie și suport digital (pentru orice eventualitate) și memorează tot ce este necesar.

Ascultă alte discursuri

Vizionarea în prealabil a unor discursuri sau prezentări te vor ajuta să dobândești anumite îndemânări. De exemplu, o persoană care ține un discurs se ridică de cele mai multe ori în picioare, gesticulează și menține contactul vizual cu cei din preajma sa.

Ține discursul în fața oglinzii sau înregistrează-te

Dacă este prima oară când urmează să susții o prezentare, este recomandat ca în momentul în care ai pus la punct discursul și l-ai printat, să încerci să vorbești cu tine în fața oglinzii. De asemenea, poți opta să te înregistrezi cu o cameră de luat vederi. În momentul în care vei viziona înregistrarea, vei vedea unde ai greșit și cum îți poți îmbunătății modalitatea de prezentare.

Pregătește o schiță

Este indicat să pregătești o foaie de hârtie pe care treci punctele esențiale și cuvintele cheie. În acest fel, discursul va fi mult mai simplu.

Menține contactul vizual

Atunci când eviți privirea celor din sală, ai tendința să pari nesigur pe tine. Din acest motiv este important să menții contactul vizual cu toți cei care te ascultă. La început va fi probabil destul de dificil, însă cu siguranță vei reuși dacă îți vei impune acest lucru.

Atrage publicul în discutie

Încă de la începutul prezentării, le poți spune celor care urmează să te asculte că își pot lua notițe, astfel încât la finalul acesteia să îți poată pună întrebări sau să ceară detalii. O discuție deschisă te va face să te simți mai bine, fără să ai impresia că toate privirile sunt ațintite asupra ta.

Vrei sa comentezi?