Se ocupă de achiziții la job și e mamă full time, cu idei multe și frumoase, din mâinile căreia iese handmade lucrat cu migală și multă dragoste. 🙂

Astăzi o cunoaștem pe Georgiana Georgescu, artizan care ne arată ce înseamnă să te joci cu arta și unde poți ajunge dacă faci totul cu pasiune.

Haideți să aflați ce ne-a răspuns când am luat-o la întrebări.

De unde vine pasiunea pentru handmade?

Începuturile vin din rădăcini și anume de la dragostea transmisă de bunicii mei pentru tradiții și prentru tot soiul de lucruri meșterite de ei pe atunci. Parcă aud și astăzi sunetul nicovalei bunicului… adulmec în gând  cu dor de ei, mirosul de răchită din împletiturile bunicului …închid ochii și o văd pe bunica torcând lână cu fuiorul sau înădind la ,,coade,, pentru preșuri…De dragul lor și pentru ceea ce au sădit în mine, primăvara trecută am meșterit o colecție întreagă de mărțișoare cu tentă tradițională.

Orele de ,,atelier,, de la școală și cursurile de design de la palatul copiilor, mi-au dezvoltat apoi această pasiune pe care am aprofundat-o autodidact și prin cursuri de profil, mai târziu, când am devenit mamă. Alături de fiica mea a început această poveste, prin primele ei felicitări și primele mărțișoare pentru colegele ei de grădiniță. O joacă frumoasă care a prins contur pentru noi amândouă într-un concept numit Galeria Amicilor Artizani!

Ce este Galeria Amicilor Artizani?

Galeria Amicilor Artizani este visul artizanului din mine, la început de drum în domeniu, când mai mult decât oricând îmi doream ca undeva, cândva, să am o Galerie de artă. Am reușit să creez acest concept îmbinând astfel utilul cu plăcutul, pentru că la vremea respectivă așa am putut rămâne lângă fiica mea dar să și lucrez. Mai mult decât atât consider că prin ceea ce fac în cadrul Galeriei Amicilor Artizani, începând de la cadouri personalizate până la decoruri și decorațiuni pentru casă și evenimente, precum și organizări de ateliere, expoziții și târguri pentru copii și adulți, reușesc să îmi pun creativitatea în valoare, să fiu eu în fiecare lucru meșterit cu multă pasiune și să bucur viața apropiaților mei și a posesorilor creațiilor mele. Și pentru că nimic nu este întâmplător în viață, iar oamenii frumoși se adună, după cum îmi place mie să spun, am aflat în jurul meu, oameni cu pasiuni comune legate de dragostea pentru frumos, artă și viață. Astfel, am adunat în cadrul Galeriei Amicilor Artizani obiectele create de fiecare dintre noi începând de la tablouri, decorațiuni și obiecte decorative, aranjamente florale, la jucării croșetate, de la săpunuri până la costume populare, tutu-uri și pictură pe textile, bijuterii. În timp fiecare dintre noi s-a dezvoltat și fiecare și-a creat propriul concept, însă Galeria Amicilor Artizani a rămas sufletul meu și locul unde îmi adun visele în continuare. Amicii artizani îmi sunt și astăzi alături și reușim să ne completăm de fiecare dată atunci când situația o cere.

Cum a fost prima ta expoziţie de handmade?

Tot împreună am realizat și prima Expoziție handmade a Galeriei Amicilor Artizani în cadrul Anticaffe New Experience Ploiești. Totul a venit la popunerea lui Liviu Drăghici, căruia îi mulțumesc pe această cale pentru tot ceea ce ne-a învățat și modul frumos în care a fost alături de noi pe tot parcursul expoziției! În prezența minunatelor tablouri realizate de pictorii Titus Drăghici, Iaryna Slobozeanu și Andrei, visul meu de a avea obiectele expuse într-o galerie de artă, avea să prindă viață în superbul cadru al Anticafenelei. Astfel, am adunat într-o gamă foarte diversificată obiectele lucrate cu pasiune de amicii din cadrul Galeriei Amicilor Artizani în prima noastră expoziție. Bucuria și emoțiile create de oaspeți, onoarea de a ne scălda sufletele și privirea pe tot timpul expoziției noastre în lumina tablourilor pictorilor anterior menționați, discuțiile despre frumos, pictură, fotografie, muzică și produsele handmade, despre prietenii și oameni frumoși, au fost o adevărată hrană pentru suflet, într-un altfel de timp!

Ce presupun atelierele de creație de care te ocupi?

Dând timpul cu muuulți ani înapoi, primul copil alături de care am improvizat ,,ateliere de creație,, a fost fetița bunei mele prietene și colege de serviciu. Iar primele obiecte pe care le-am meșterit cu ea, au fost măști pentru bal mascat. Anii au trecut, iar copila de atunci a crescut și astăzi este studentă la Arhitectură – Te cuprind, Mela!!  Însă ideea atelierelor pentru copii, a venit tot de la fiica mea, începând cu ea și prietenii ei. Povestea a luat amploare și rândul copiilor deveniți mici artizani a crescut, iar atelierele noastre au devenit evenimente organizate cu multă pasiune în tematici care mai de care mai frumoase. Mămicile mi-au fost alături și împreună am reușit să legăm prietenii speciale între micuții creatori de frumos dezvoltând acestora gustul către artă, creativitate, imaginație, motricitate, etc. Am îmbinat totul cu joacă și astfel atelierele au devenit motive de bucurie datorate reîntâlnirii cu colegii, un cadru prielnic socializării, activitatea relaxantă prin care învață jucându-se, având ca rezultat final satisfacția lucrului creat chiar de el, copilul  însuși! Iar rezultatul lucrului bine făcut determină întotdeauna dorința de continuare și aprofundare în direcția respectivă. Drept dovadă, astăzi povestea merge mai departe  prinzând viață în obiecte decorate de copiii din grădinițe și din școli. Nimic nu poate fi mai frumos decât emoția îmbrățișării de grup la finalul atelierelor cu micii mei artizani!

Ce înseamnă pentru tine lucrurile unicat?

Toate produsele sunt create cu dragoste, și multă migală, cu materiale mai noi sau mai vechi, în diferite stiluri și tehnici, astfel că fiecare dintre acestea simbolizează ideea de la care a pornit artizanul, povestea care l-a inspirat, și reprezintă persoana căreia îi este adresată. Prin aceasta am reușit astfel să fiu eu însămi în fiecare produs creat, și totodată să dau nota de unic și personal fiecărui obiect realizat.

Care sunt materialele care-ți plac cel mai mult?

Cel mai mult iubesc natura și tot din natură îmi adun cele mai speciale materiale. Fie că e vorba de o coajă de mesteacăn, de o bucățică de mușchi, de o tijă de orhidee, de o piatră sau de o scoică, reușesc să mă întorc cu buzunarele pline din fiecare ieșire.  Mai apoi, strâng tot ce pot de pe unde pot….bucăți din bijuterii vechi, părți din produse actuale din piață, sau pur și simplu îmi creez accesorii după inspirația momentului. Iubesc să îmi achiziționez de la colegii de breaslă tot soiul de piese pe care să le introduc în proiectele mele. Am un meșter minunat care dă viață multor blancuri visate, imaginate sau inspirate din diverse surse. La toate astea se adaugă magazinele de specialitate din toate colțurile lumii. Adun, adun și mereu adun…. dar vine o vreme pentru fiecare material, iar atunci…

Cât timp îți ia crearea unui produs și de unde vine inspirația?

Se întâmplă adesea să îmi doresc să decorez un obiect însă nu vizualizez cum ar trebui să fac asta. Și atunci când mă gândesc mai puțin, fie că mă inspiră o imagine din natură, fie că e vorba de povestea unui om nou din viața mea sau pur și simplu o cerere, vine! Cum cine! Inspirația! Fix ca în “Liceenii” când îi vine inspirația lui Ionică pentru următoarea piesă muzicală…și atunci înțeleg că răbdarea mea a meritat! Toate vin atunci când trebuie și cu un rost în viață. Așa și decorațiunile mele. Când își găsesc stăpânul vine și inspirația. Sau poate tocmai asta e ideea! Mereu am simțit că omul trebuie să vină să îmi ceară un cadou personalizat. Mulți înțeleg că a personaliza înseamnă poză sau numele destinatarului. Se poate și așa. Însă în handmade, printre atâtea tehnici și materiale, zic eu că trebuie să intervină povestea. A lui, a celui care va primi darul. Și adevărata mea satisfacție vine abia atunci când primitorul se regăsește în cadoul meșterit de mine fără că acesta să conțină un nume sau o poză personală. Am avut răbdare mereu și am ascultat atâtea povești pentru fiecare produs meșterit încât nu de puține ori s-a întâmplat să văd oameni pe stradă și să am senzația că îi cunosc atât de bine că mai apoi să îmi dau seama că nu îi cunoșteam fizic, real ci erau oamenii despre care mă documentasem pentru a le putea reda povestea în produsul oferit. Dar asta înseamnă timp, începând de la aflarea poveștii, la aprovizionarea materialelor, realizarea obiectului, fotografierea acestuia – acolo reușesc să văd ce ar trebui corectat – până la a fi oferit. Ca timp fizic de execuție, depinde de fiecare produs în parte; dacă ar fi să luăm ca exemplu o cutie de bijuterii, în funcție de complexitatea tehnicilor, nu se poate realiza mai devreme de 3 ore ținând cont de toți pașii, timpii de execuție, de uscare, etc… Și de aici timpul crește cu cât tehnicile sunt mai multe sau mai complexe, cu cât obiectul este mai simplu sau mai complex, mai mic sau mai mare…

Ce comandă cel mai des pasionații de produse handmade?

Foarte în trend sunt seturile de turtă și moț. Însă adevăratele provocări vin la la obiectele vechi redecorate, la aranjamentele pentru evenimente, la o cutie pentru ciocolată, ceai, vin, ceasuri, până la …mărțișoare, că tot se apropie vremea acestora. Poate ți se pare ciudat, însă pentru mine este o adevărată provocare să vin peste o piață full, în plin sezon, cu o altfel de idee. Aș numi aici ulcelele mele din primăvară trecută sau gherghefurile. Ba chiar iile mele care au dus povestea mai departe despre tradițiile satului românesc, nu prin minunatele semne cusute ci prin istoria acestora transpusă în imaginile vieții satului din copilăria mea la bunici. A mea și a multora care au copilărit la țară la bunici și s-au putut bucura de puritatea și simplitatea vieții la țară.

Dar să lăsăm mai bine pozele să ,,vorbească,, sau de ce nu, pe cei care se bucură de ceea ce am meșterit cu drag pentru ei. Așa că,  vă invit să vedeți mai mult din ceea ce meșteresc, pe albumele Galeriei Amicilor Artizani. Totodată vă invit să creăm împreună amintiri prin daruri personalizate, unicat, sau la o șuetă cu parfum de handmade în cadrul atelierelor de creație!

Vrei sa comentezi?