Un studiu realizat de Institutul de Știinte ale Educației a analizat, între altele, percepțiile profesorilor despre noile generații de elevi. Raspunsurile profesorilor participanți la focus-grup-uri sau interviuri arată că acestia își percep elevii ca fiind inteligenți, curajoși, pragmatici, creativi, dând dovadă de încredere în sine dar și hiperactivi, nervoși, agitați, dezordonați sau egoiști. În opinia profesorilor, elevii sunt degajați în raport cu autoritatea, abili în a obține ce vor și îndrăzneți dar pot fi și indisciplinați, conflictuali, și intoleranți cu cei studioși. Elevii dau dovadă de deschidere culturală, interes pentru limbile străine, sunt interesați de cunoștințe din multe domenii dar manifestă dezorientare valorică și sunt deficitari la nivel de limbaj și cultură generală.
”Lor le lipsește un sistem de valori, sunt demotivați, lipsiți de orientare și pragmatici: înclinați spre latura de aplicare imediată; de aceea sunt mai ușor de manipulat, de influențat în sens negativ,” au comentat unii profesori. ”Sunt plini de provocări, neînțeleși, doritori de a cunoaște fără să fie conștienți de acest lucru,” a fost un alt răspuns la chestionar.
Majoritatea elevilor intervievați în studiu au declarat că visează la un job de succes, la o familie frumoasă și la siguranță financiară. Există însă diferențe între elevii din mediul urban și cei din mediul rural: elevii din mediul urban doresc într-o mai mare măsură să se realizeze din punct de vedere al carierei; elevii din mediul rural doresc într-o mai mare măsură întemeierea unei familii.
Puteți consulta aici întreg studiul.