Cercetătorii americani au anunțat luni că au descoperit bacterii care trăiesc fără lumină și fără oxigen într-un lac sărat din Antarctica, un mediu extrem de sever, care ar putea exista și în alte zone din Sistemul Solar unde s-ar putea găsi astfel de forme de viață.

Acest lac, denumit Vida, prezintă concentrații foarte mari de amoniac, azot, hidrogen, sulf, nitrat de azot și oxid de azot. Microorganismele descoperite acolo trăiesc la o adâncime de 20 de metri sub gheață, într-o apă a cărei salinitate depășește 20% și a cărei temperatură atinge -13 grade Celsius.

Concentrațiile ridicate de hidrogen și oxid de azot sub formă de gaz furnizează probabil sursa de energie chimică care permite existența acestui sistem microbian izolat, afirmă același cercetător. Aceste gaze se formează din reacțiile chimice ale apei puternic sărate cu rocile din apropiere, bogate în fier.

Studiile precedente realizate în lacul Vida, aflat în Valea McMurdo din estul Antarcticii, indică faptul că aceste ecosisteme microbiene au fost izolate de toate influențele externe timp de aproape 3.000 de ani.

Prin contrast, alte ecosisteme extreme există tot fără lumină, în apropiere de izvoarele termale calde, pe fundul oceanelor.

sursa: mediafax.ro

Vrei sa comentezi?