Joi, 3 aprilie, începând cu ora 18 la Librăria Cartea de Nisip, are loc dezbaterea publică despre necesitatea paradelor Gay, eveniment organizat în cadrul programul educațional Closer to Oxford. Invitații sunt Oana Barbu – specialist comunicare, Silviu Iacob – prezentant LGBTeam, Bogdan Nadolu – sociolog, alături de tineri studenți din programul Closer to Oxford.
Renumit pentru crearea unui spațiu echitabil de dezbatere, Closer to Oxford pune la dispoziție platforma de debate online pentru studenți și formatul de dezbatere publică specific, pentru a găzdui o confruntare de idei în care argumentele să fie mai importante decat emoția sau limbajul virulent. Tema este una care încă desparte societatea românească: drepturile comunității LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender).
*Paradele Gay Pride sunt organizate în majoritatea orașelor mari din Occident, prima paradă din România fiind organizată în 2005 la București, ca parte a festivalului Gay Fest. Ea reprezintă pentru participanți și susținători un spațiu de comemorare a luptei pentru drepturile LGBT și a mândriei de a aparține acestei comunități. Este singura manifestație care în toți acești ani a atras nu doar critici din partea altor comunități – în special religioase – cât și contra-manifestații sau contestări în instanță, pe motivul aducerii de „afront la moralitate și de pericol în educarea celor tineri”.*
Programul Closer to Oxford face o notă aparte în peisajul dezbaterilor publice din România, prin câteva reguli pe care le respectă deja de patru ani: având în deschidere un debate pro/contra între două echipe formate din studenți și personalități publice, provoacă publicul și pune pe masa discuției principalele puncte de interes ale controversei. În dezbaterea publică de joi, sarcina de a aduce argumente pro temei îi revine echipei afirmatoare formată din: Iulia Vladu, studentă a Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, și Silviu Iacob, reprezentant LGBTeam – organizația a cărei misiune este promovarea culturii și a persoanelor LGBT.
De partea cealaltă a moțiunii, responsabili de a combate echipa afirmatoare și de a susține că este timpul să afirmăm ca paradele Gay nu mai sunt necesare se află echipa negatoare formată din: Dragoș Nistor, student al Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Politehnice Timișoara, și Oana Barbu – specialist în comunicare de brand și PR. Formatul continuă invitând la dezbatere audiența formată din studenți, profesori, membri ai societății civile și jurnaliști. Participanții sunt invitați să voteze la începutul și la finalulul întâlnirii care este poziția lor asupra subiectului.
Dezbaterea este moderată de Bogdan Nadolu – sociolog și conferențiar universitar doctor al Facultății de Psihologie și Sociologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Specialist în sociologia comunicării de masă, sociologia științei și culturii, și sociologia politicului, Bogdan Nadolu revine într-o nouă dezbatere Closer to Oxford, de aceasta dată în calitate de moderator.