Copiii din centrele de plasament și din familii defavorizate au nevoie de sprijin, afecțiune și încurajare tot timpul anului. Dăruind doar două ore pe săptămână, voluntarii le devin copiilor prieteni, profesori și mentori și le pot schimba viitorul!

2. Apel la voluntariat - 2 ore

   Prin programul educațional Ajungem MARI, voluntarii susțin cursuri interactive sau ateliere de creație, îi ajută pe copii la teme sau le dezvăluie lumea prin ieșiri educative din centre, punând în același timp accent pe dezvoltarea personală a copiilor.

   Programul este dezvoltat de Asociația Lindenfeld și a implicat până acum 1200 de voluntari pentru a sprijini 1000 de copii din București și alte 14 județe. Ajungem MARI lansează un nou apel național la voluntariat pentru proiectul “Dă-ți pasiunea mai departe”, desemnat anul acesta “Proiectul anului în educație” la Gala Națională a Voluntarilor.

   Ce fac voluntarii Ajungem MARI? Merg în centre, în echipe de câte doi, pentru o ședință de 2 ore pe săptămână, la o grupă de 3-12 copii. Lor le transmit cunoștințe din domeniile preferate: de la matematică și engleză, la muzică, teatru, karate, educație pentru sănătate sau astronomie. Copiii primesc cu bucurie toate  informațiile prezentate într-un mod interactiv, prin joacă. Pe lângă orele din centre, voluntarii îi pot însoți pe copii la spectacole, la muzee sau la film, ajutându-i să înțeleagă evenimentele și să tragă singuri concluzii.

   Progresul copiilor. Prin metodele non-formale folosite, voluntarii pun accent, pe lângă îmbunătățirea rezultatelor școlare, pe dezvoltarea armonioasă a copiilor. Cei mici prind încredere în ei și în cei din jur, devin mai respectuoși și mai deschiși, învață să lucreze în echipă și să se ajute între ei, descoperă ce le place, la ce sunt buni și ce vor să facă mai departe. Apoi voluntarii îi îndrumă să facă pașii necesari pentru a Ajunge MARI, adulți responsabili și independenți.

   Cine poate deveni voluntar? Liceeni, studenți sau adulți, peste 15 ani și fără limită superioară de vârstă, spontani și dornici să facă mici minuni pentru copii, prin joacă.

   O experiență de învățare. Voluntarii nu au nevoie de experiență de predare. Ei participă la un training inițial despre metode interactive de lucru cu copiii. Apoi merg în echipe și primesc constant sprijin și idei din partea coordonatorilor. Pentru a face orele mai interesante și distractive, voluntarii au asigurate materialele educaționale.

  Beneficii pentru voluntari. Voluntarii spun că ei primesc mai mult decât dăruiesc: îmbrățișările copiilor, satisfacția de a vedea progresul celor mici și energie pentru toată săptămâna. Lucrând cu copiii, voluntarii își dezvoltă și ei abilitățile de comunicare și lucru în echipă, devin mai altruiști și mai responsabili. La finalul unui modul de voluntariat (3-4 luni) voluntarii obțin adeverință și diplomă, iar experiența de voluntariat este recunoscută ca experiență profesională, conform Legii Voluntariatului.

   Înscrierea pentru modulul de primăvară (februarie – iunie) se face până pe 24 ianuarie prin completarea unui formular online – http://goo.gl/forms/2hWeZNUg11. Pentru organizarea training-urilor în județe, este necesar un număr de peste 30 de înscrieri, așadar doritorii sunt rugați să transmită apelul colegilor și prietenilor. Mai multe detalii pe http://www.ajungemmari.ro/implica-te/devino-voluntar/, iar pe pagina de Facebook se găsesc scurte povești ale voluntarilor de la ore – http://on.fb.me/1sZiI70

  Ajungem MARI caută voluntari în București și județele Alba, Arad, Bihor, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Vrancea.  În celelalte județe Ajungem MARI caută câte un coordonator implicat care să demareze activitatea, dedicând 4-5 ore săptămânal. Cei interesați pot trimite CV-ul și o scrisoare de intenție la adresa office@ajungemmari.ro.

Vrei sa comentezi?