tabere-adolescenti

    Mulți părinți se tem de plecarea de acasă a copiilor lor, mai ales pentru a studia într-o țară străină, la mii de kilometri distanță. Însă aceasta plecare poate însemna o evoluție spectaculoasă a tinerilor și dezvoltarea lor în timp record. În multe cazuri nu este nevoie de studii de un an sau de un semestru, ci chiar două săptămâni pot contribui semnificativ la responsabilizarea tinerilor, maturizarea  lor și creșterea încrederii în forțele proprii.

     A studia în străinătate, pentru orice perioadă de timp, reprezintă o experiență extrem de benefică pentru dezvoltarea personală a tinerilor, descrisă de mulți dintre cei care o trăiesc ca fiind decisivă pentru viitorul lor. Experiențele multiculturale le-au deschis noi perspective tinerilor români și i-au ajutat să își formeze visele pe care să le transforme mai târziu în realitate.

    În ultimii ani tot mai mulți adolescenți romani participă la schimburi de experiență sau în tabere internaționale, în cadrul cărora cunosc tineri din întreaga lume. Provocarea de a ieși din zona lor de confort și din rutină, întâlnirea cu oameni din medii culturale cu totul diferite și necesitatea de a se descurca pe cont propriu într-un spațiu nou, i-au făcut să vadă cu alți ochi locul lor în această lume.

    Mulți dintre ei s-au întors având obiective mai clare și mai multă determinare în ceea ce privește viitorul lor, educația și cariera pe care își doresc să o urmeze. Practic, au prins mai multă încredere și au devenit mai motivați prin simplul fapt că au fost puși în fața unor situații noi cărora le-au făcut față: un mediu nou și șansa de a se afirma prin propriile forțe.

tabere- adolescenti

    Cei care vor să testeze efectele unei  experiențe de studiu în străinătate pot începe cu o tabără de limba engleză într-un campus universitar din Marea Britanie sau chiar Statele Unite ale Americii, unde tinerii învață engleza de la profesori nativi alături de colegi din toată lumea. Avantajele unui astfel de program țin în primul rând de siguranța tinerilor. Ei sunt cazați în campusuri ale unor universități și colegii de top și au alături în permanență o întreagă echipă de supraveghetori.

    “Bineînțeles că am avut emoții când fiica mea a plecat anul trecut într-o tabără de engleză în Marea Britanie, dar știam că e o experiență prin care e bine să treacă și că este în siguranță acolo. Când s-a întors e deschis călătoria cu un mare “WOW”, dar eu am putut observa foarte clar efectele: a devenit mai responsabilă, mai sigură pe ea, parcă știe mult mai bine cine e și ce vrea, ceea ce e foarte important în adolescență”, mărturisește Mirela Horumba, părinte și psiholog.

     Taberele internaționale de limba engleză  oferă și cu totul alte perspective asupra învățării pentru că participanții iau contact cu stilul britanic de predare, ce oferă o experiență de învățare plăcută și eficientă, într-un cadru relaxat. Centrul de învățare a limbii engleze Shakespeare School, ce folosește metode de predare interactive și dinamice, asemănătoare cu cele britanice, organizează de mulți ani tabere în Marea Britanie și le recomandă tuturor celor care își doresc să se dezvolte pe plan personal și academic și să își îmbunătățească perspectivele în carieră. Mai multe detalii despre programul taberelor internaționale se găsesc pe site-ul www.shakespeare-school.ro.

Vrei sa comentezi?