În cea mai frumoasă perioadă a anului, Edu-news.ro pune fun în cunoaștere! Nu-ți putem pune pile la Moșu, dar avem câte ceva pentru fiecare. Câte ceva pentru 25 de zile de sărbătoare. Un Advent Calendar în care descoperi lucruri interesante, mai puțin știute și distractive, despre Crăciun!

Începând de azi, 1 decembrie, până de Crăciun, cine stă cu ochii pe Edu-News.ro, află tot despre Moș, reni, elfi și colinde. Iar la final, nu e cu extemporal, e cu Santa, normal!

Advent Calendar 1 Decembrie 2021

În ajunul Crăciunului, islandezii au obiceiul de a-și dărui unii altora cărți, apoi își petrec restul nopții citindu-le și mâncând ciocolată. Tradiția se numește Jolabokaflod, (“The Christmas Book Flood.”) adică „potopul cărților de Crăciun”.

Unele familii aleg fiecărui membru în parte o anumită carte. Altele fac un fel de schimb de cărți, fiecare aducând o carte pe care vrea să o recomande familiei. Le pun pe toate la un loc și fiecare membru al familiei își alege o carte pe care ar vrea să o citească.

Tradiția dăruirii cărților datează din timpul celui de-al doilea Război Mondial, când Islanda avea greutăți financiare. Multor familii le era greu să facă multe cadouri. Și cum hârtia era ieftină, cărțile au devenit principalul cadou făcut în majoritatea familiilor islandeze. Așa a și rămas de atunci încoace.

Începând cu luna septembrie, inclusiv în zilele care preced Crăciunul, fiecare familie primeşte, în cutia poştală, un catalog gratuit (Bokatidindi), cu cărţi nou apărute. În felul acesta fiecare își alege ce carte să dăruiască de Crăciun.

Potrivit unui articol publicat de BBC News, Islanda este ţara cu cele mai multe librării (raportate la numărul de locuitori), ţara în care nu există analfabeţi, ţara cu cele mai multe cărţi publicate, cu cele mai multe cărţi citite, pe cap de locuitor şi, de asemenea, ţara în care unul din zece locuitori este scriitor.

Vrei sa comentezi?