Primăvara a venit cu o schimbare de paradigmă în educație, dar și în proiectele derulate: o educație în mediul online. În contextul pandemiei și al distanțării sociale, Asociația Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație și-a mutat activitățile și întâlnirile cu grupul țintă în mediul online, atât în luna martie, cât și în aprilie.

Astfel, experții din cadrul proiectului Învățământ de calitate pentru viitorul copiilor noștri în județul Dolj au rămas alături de copiii, profesorii și părinții din grupul țintă și au oferit o serie de sugestii de activități, precum un tur virtual al unuia dintre cele mai cunoscute și interesante muzee din România. Nevoia unei educații de calitate a fost motorul acestui proiect, iar echipa de experți a proiectului a propus o serie de ateliere nonformale cu specific pentru sărbătorile pascale, menite să dezvolte creativitatea, dar și gustul pentru artă și frumos al copiilor din grupul țintă. În plus, educația nonformală a fost gândită astfel încât să dezvolte cunoștințele copiilor legate de tradițiile de Paște, dar și să îi apropie de tradițiile populare și de obiceiurile existente în lume.

Preșcolarii au continuat și ei educația de acasă. Micuții au avut la dispoziție două fișe de lucru în cadrul activităților specifice Grădiniței prietenoase: Vaza cu flori și Iepurașul de Paște. Activitățile au avut drept scop stimularea expresivității și a creativității prin pictură / desen.

Elevii din învățământul primar au avut la dispoziție o colecție de fișe de lucru, adaptate vârstei și nivelului de învățare, atât pentru Limba Română, cât și pentru Matematică.

Competențele digitale sunt extrem de importante în această perioadă, mai ales de când întreaga viață pare să se fi mutat în online. Așadar, elevii din grupul țintă au beneficiat de două cursuri audio în cadrul atelierului Învățăm să scriem pe calculator.

Experții din cadrul proiectului nu au uitat de importanța unei educații continue. Cum în această perioadă este vital să menținem viu interesul copiilor pentru educație, dar și contactul lor cu educația și școala, specialiștii Asociaţiei Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educaţie şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj au propus elevilor o serie de materiale menite să îi pregătească pentru concursurile de matematică și Povești, organizate prin proiect.

Nu doar mintea elevilor este importantă, ci și sufletul. În acest sens, experții din proiect au propus o serie de sugestii, unele pentru copii, altele pentru adulți în cadrul secțiunii Stăm acasă și suntem buni împreună.

Profesorii nu au fost nici ei uitați. Cadrele didactice au fost susținute în demersul lor de a organiza orele de acasă, în mediul online. În plus, au primit sugestii pentru o mai bună comunicare cu elevii și părinții acestora în vremea pandemiei de coronavirus  în cadrul activităţii Dezvoltarea resurselor umane din unitățile de învățământ și dezvoltarea mecanismelor locale de susținere a procesului educațional la nivelul județului Dolj.

Din cauza situaţiei incerte din prezent şi viitor, ne-am străduit să adaptăm formatul activităţilor, astfel încât să ne putem adapta situaţiilor neprevăzute şi să putem organiza şi desfăşura activităţile conform cererii de finanţare. Sperăm ca elevii, părinţii / tutorii şi cadrele didactice să se bucure de propunerile noastre şi să găsească în activităţi un mod util şi plăcut de a petrece timpul de acasă, spun reprezentanții IDEE.

Toate activitățile desfășurate, dar și informațiile legate de proiect sunt pe www.sieuinvat.ro.

Vrei sa comentezi?