download   Federația Cognosis – Federația Asociațiilor Studenților la Psihologie și Științele Educației din România susține inițiativa introducerii cursurilor de educație sexuală în programa școlară pentru elevii ciclurilor primar, gimnazial și liceal.

   Necesitatea acestor programe de informare, prevenție și educare este susținută de o serie de studii psihologice recunoscute internațional (cuprinse în Adams & Berzonsky, 2009; Bromberg & O’Donohue, 2013), care susțin că programele de educație sexuală pot avea următoarele efecte benefice dezvoltării și optimizării vieții:

  • Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală
  • Protecția sau evitarea contactelor sexuale impuse
  • Asumarea sănătoasă și adecvată a identității de sex-rol
  • Gestionarea mai eficientă a schimbărilor hormonale, fizice și fiziologice prin care trec copiii și adolescenții
  • Apărarea împotriva mesajelor dăunătoare provenite din societate (mass-media, grupuri de prieteni, familie) în baza unor cunoștințe reale, furnizate de către specialiști.

   Federația Cognosis susține introducerea cursurilor de educație sexuală în programa școlară diferențial în funcție de vârstă, nivel de dezvoltare psihologică și abilități cognitive ale cursantului. Acest lucru se poate realiza în urma unor evaluări psihologice specializate, realizate de psihologul școlar, responsabil de unitățile respective de învățământ sau cu ajutorul absolvenților din domeniul Științelor Educației sau Psihologiei.

   Evaluările pot oferi o bază clară de construcție a cursurilor în funcție de posibilitățile de înțelegere, dar și a nevoilor de cunoaștere și dezvoltare întâlnite în rândul elevilor, astfel, se pot evita problemele reclamate de nesusținătorii acestei inițiative, se elimină posibilitatea expunerii copilului la informații care i-ar putea dăuna, la concepte sau domenii pe care nu le-ar putea înțelege și în aceeași măsură se poate răspunde corespunzător nevoilor lui.

   Considerăm că este necesar ca aceste cursuri să fie susținute de oameni specializați atât în domeniul sexologiei cât și în domeniul psihopedagogiei, care să poată transmite doar informațiile relevante și necesare copilului/adolescentului, într-un limbaj accesibil acestuia.

   Cu siguranță acest pas este unul important pentru viitorul României și presupune o investiție considerabilă de resurse, toate astea pentru a asigura generațiilor viitoare accesul la o educație formativă, care să îi pregătească pentru provocările vieții, care să le ofere cunoștințe și mecanisme de adaptare sănătoasă din punct de vedere fizic, psihic și social.

   Pentru mai multe detalii și informații științifice privind psihologia și științele educației aplicate în diverse arii ale vieții, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook Cognosis (www.facebook.com/Cognosis-143432019013404/timeline/).

Vrei sa comentezi?