Se pare că povestea lui Carlo Collodi are și un sâmbure de adevăr. Oamenii de știință de la Universitatea din Granada au constatat că „efectul Pinocchio” se întâlnește în viața de zi cu zi, pentru că nasul „știe” când mințim. 

Noua cercetare a scos la iveală faptul că atunci când oamenii mint, chiar dacă nasurile lor nu se lungesc, acestea se încălzesc. Acest efect a fost descoperit atunci când oamenii de știință au monitorizat voluntari prin tehnici de imagistică termică. Potrivit cercetătorilor, vârfurile nasurilor se încălzesc din cauza anxietății produse de minciună. Cu toate acestea, efectul poate să dispară, dacă participanții fac un efort mental, informează Descopera.ro.

Specialiștii au descoperit că, atunci când participanții mințeau, se declanșa o schimbare la nivelul cortexului insular, care reglează temperatura corpului. Prin urmare, anumite regiuni ale corpului își schimbă temperatura în funcție de starea de spirit. Pe lângă nas și mușchiul orbital din interiorul ochiului experimentează creșteri și descreșteri ale temperaturii.

Vrei sa comentezi?