„Filme pentru liceeni” debutează în 2016 cu o nouă peliculă văzută de liceenii din 13 orașe din țară: Mustang, debutul regizoarei  Deniz Gamze Ergüven. Filmul este premiat cu Europa Cinema Label la Festivalul de Film de la Cannes, cu premiul LUX, oferit de Parlamentul European și este propunerea Franței la premiile Oscar.

poster-Mustang

   Este începutul verii. Lale, Nur, Ece, Selma și Sonay sunt cinci surori nedespărțite. Undeva într‑un sat din nordul Turciei, cele cinci surori se întorc acasă de la școală, jucându‑se, cu inocență, cu niște băieți. Presupusa obscenitate a jocurilor lor stârnește un scandal cu consecințe neprevăzute. Încetul cu încetul, casa familiei celor cinci se transformă într‑o închisoare, orele de la școală sunt înlocuite de ore de menaj și încep să fie aranjate căsătorii. Însuflețite de aceeași dorință de libertate, cele cinci surori eludează restricțiile care le sunt impuse. Trailerul se poate urmări aici.

   Regizoarea notează ,,Mustang este rapid, intens și am simțit de multe ori că ritmul scenariului merge în tandem cu ritmul peliculei, într-un fel în care ambele forme de expresie împing mai departe filmul. Energia aceasta este pentru mine asemenea cu cea a unui cal sălbatic – așa cum indică și titlul filmului. Filmul a pornit din dorința mea profundă de a împărtăși ce înseamnă să fii o tânără femeie în societatea turcă de azi.

    Deși conturul general al fiecărei situații ilustrate este unul real, tonul filmului este acela de poveste. Există în film o dimensiune mitică a lumii percepută de Lale și narată de vocea ei, ceea ce oferă o oarecare melodicitate peliculei, stabilește legături și oferă narațiunii o logică subiectivă, compusă din senzații, impresii și amintiri. Mustang este în primul rând povestea unui act de eliberare și în același timp și povestea personală a lui Lale, a transformărilor pe care le parcurge în dezvoltarea sa, de la copil, la adult. Sunt prezentate obstacole și monștrii pe care ea trebuie să le înfrunte. „

   Pe baza filmului, elevii au ocazia să dezbată despre drepturile omului, egalitatea de gen, stereotipurile sociale de gen, inegalitatea de gen pentru bărbați și femei în contextul prezentat de film, dar și în contextul lor personal și școlar. Filmul a  fost selecționat special pentru liceeni, întrucât vorbește cu multă energie despre situația unor adolescente ce se confruntă cu maturizarea într-un mediu ce le constrânge libertatea, vorbește despre o luptă pentru emancipare și despre căutarea independenței.

   Presa internațională notează: ,,Cred că este filmul meu preferat din 2015, minunat regizat și jucat ” (James Franco pentru Indiewire), ,,O veritabilă odă a libertății” (Le Figaro), ,,O mică bijuterie de adorat”  Valeurs actuelles.

   Pe baza filmului, profesorii au ocazia să discute mai departe cu elevii la sala de clasă și să aprofundeze lecția de educație prin film despre reprezentarea imaginii femeii prin intermediul cinema-ului și rolul acordat femeilor în domeniul filmului.

   Lecția arată cum reprezentarea femeilor în cinema a evoluat de-a lungul timpului și cum aceasta este foarte diferită în funcție de țara producătoare a unui film. Prin intermediului lecției, elevii vor descoperi opera unor regizoare și actrițe consacrate, precum: Jane Campion, Sofia Coppola, Agnès Varda, Barbara Stanwyck, Setsuko Hara sau Louise Brooks.

Vrei sa comentezi?