Un elefant, se legăna, pe o pânză de păianjen…Și pentru că știa să numere, a mai chemat un elefant – 2. 🙂

   Îți vine să crezi sau nu, potrivit unei cercetări recente, dintre toate animalele, elefanții asiatici sunt singurii care înțeleg matematica într-un mod cât mai asemănător cu oamenii.

   O universitate din Japonia a vrut să demonstreze acest lucru, așa că specialiștii au învățat o femelă de 14 ani, Authai, cum să atingă cu trompa un touch screen și să indice răspunsul corect.

   Authai a avut de fiecare dată câte două imagini de comparat. Fiecare dintre ele reprezentând un număr de fructe – de la 0 la 10. Ideea era să aleagă imaginea cu cele mai multe fructe. De fiecare dată când aprecia corect, primea câte un fruct, drept recompensă.

   Pentru ca animalul să nu aleagă imaginea cea mai aglomerată, fructele aveau distanțe mai mici sau mai mari între ele, imaginile erau mai mici sau mai mari, mai aproape sau mai departe. În plus, îngrijitorul ei a trebuit să stea la o depărtare de trei metri, să nu vadă monitorul, astfel încât să nu poată să-l influențeze.

   Authai a dat 181 de răspunsuri corecte din 271, ceea ce înseamnă o acuratețe de 67%, așa că nu poate fi vorba de coincidență, spun cercetatorii.

   Studiul aduce prima dovadă experimentală că animalele au caracteristici cognitive parțial identice cu cele ale omului, când vine vorba de numărat.

Vrei sa comentezi?